Podstawienie Eulera
Matrix: Mam problem z taką całeczką:
∫x
√4x2 + 1
Z podstawienia Eulera wyszło mi:
| | (t4−1)(3t2−1) | |
czyli ∫x√4x2 + 1 = ∫ |
| |
| | 64t4 | |
Jak dalej to obliczyć?
20 sie 00:45
Jerzy:
Podstaw: 4x2 + 1 = t
20 sie 00:52
Matrix: t = 1+4x
2
dt = 8x dx
x =
√t−12
20 sie 01:55
Matrix: t = 1+4t
2
dt = 8x dx
| | 1 | | t | |
czyli wyjdzie |
| ∫ |
| dt |
| | 4 | | √t−1 | |
Jak dalej?
20 sie 01:56
bezendu:
∫x
√4x+1dx
t=4x
2+1
dt=8xdx
dt=8xdx / 8x
| | dt | | √t | | 1 | |
∫x√t |
| =∫ |
| dt= |
| ∫√tdt |
| | 8x | | 8 | | 8 | |
| 1 | | 1 | |
| ∫t3/2+C= |
| (4x2+1)3/2+C |
| 12 | | 12 | |
=================================
20 sie 02:31
Jerzy:
I o to chodziło
20 sie 02:46
Jerzy:
Mozesz rowniez podstawic √4x2 + 1 = t
4x2 + 1 = t2 i 8xdx = 2tdt
20 sie 13:22
Mariusz:
√4x2+1=t−2x
4x
2+1=t
2+4tx+4x
2
1=t
2+4tx
4tx=t
2−1
| | 4t2−2t2+2 | | t2+1 | |
t−2x= |
| = |
| |
| | 4t | | 2t | |
| | 1 | | dt | | dt | |
= |
| (∫t2dt+∫dt−∫ |
| −∫ |
| ) |
| | 32 | | t2 | | t4 | |
20 sie 14:25
Jerzy:
Po co Mariusz wytaczać armatę na wróbla ?
20 sie 14:35
bezendu:
Ja swoje rozwiązanie zrobiłem w 5 linijkach, Ty Mariusz w "x"
Nie sztuką jest rozwiązać zadanie, sztuką je rozwiązać jak najkrócej i sprytniej.
20 sie 15:43
Mariusz:
1. W temacie jest podstawienie Eulera
2. Zaczął już liczyć podstawieniem Eulera
3. Jeśli podstawienie Eulera miał narzucone to innego mogą mu nie uznać
4. Po skorzystaniu z liniowości wychodzi całka z potęgi
20 sie 19:27
Jerzy:
Racja..nie przeczytałem tematu.
20 sie 19:50
Mariusz:
Ja miałem dwa takie przypadki gdy rozwiązałem zadanie inaczej niż
ulubioną metodą prowadzącego i w obydwu przypadkach nie zostało mi ono zaliczone
Gdyby nie było narzuconej metody to nawet nie trzeba podstawiać bo
wystarczy scałkować przez części
20 sie 20:04
Jerzy:
Podstawie jest chyba prostsze.
20 sie 20:07
Matrix: Napisałem taki temat, bo byłem przekonany, że da się to zrobić tylko podstawieniem Eulera

Dziękuję za pokazanie prostszych rozwiązań
20 sie 21:32
Matrix: A jak będzie bez x przed pierwiastkiem?
∫√1+4x2 dx
20 sie 21:56
Matrix: ?
Próbowałem z kilkoma podstawieniami i nie wychodzi mi :<
22 sie 21:32
Mariusz:
W całkach postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
możesz zastosować podstawienia
√ax2+bx+c=t−
√ax a>0
√ax2+bx+c=(x−x
1)t a<0
Gdy a<0 możesz założyć że b
2−4ac>0 inaczej trójmian pod pierwiastkiem przyjmowałby
tylko wartości ujemne
√1+4x2=t−2x
1+4x
2=t
2−4xt+4x
2
1=t
2−4xt
4xt=t
2−1
| | 4t2−2t2+2 | | t2+1 | |
√1+4x2=t−2x= |
| = |
| |
| | 4t | | 2t | |
23 sie 08:52
Matrix: Ok, wyszło mi dobrze:
a jak z zamianą t na x? Podstawić po prostu t =
√4x2+1 + 2x ?
23 sie 21:28
Mariusz:
Tak to co proponujesz powinno zadziałać i na ogół
jest dobrym pomysłem jeśli chodzi o tę zamianę zmiennych
Zapisz sobie w ten sposób
Rozbij na sumę
Rozłóż część wymierną na czynniki
| 1 | (t2−1) | (t2+1) | | 1 | |
|
|
| + |
| ln|t| |
| 2 | 4t | 2t | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| x√4x2+1+ |
| ln|2x+√4x2+1| |
| | 2 | | 4 | |
Powinna być jeszcze stała jako że pochodna stałej to zero
23 sie 21:41
Mariusz:
Jeśli chcesz wiedzieć skąd te podstawienia się wzięły to zajrzyj do Fichtenholza
Najlepiej do rosyjskiej wersji językowej bo to język oryginału
a w polskim tłumaczeniu mogą być błędy
23 sie 21:47
jc:
∫ √1+4x2 dx = (1/2) ∫ (ch t)2 dt = (1/4) ( t + ch t sh t)
= (1/4) ln (2x + √1+4x2) + (1/2) x √1+4x2
x = (1/2) sh t
dx = (1/2) ch t dt
et − e−t = 4x
e2t − 4x et = 1
(et − 2x)2 = 1 + 4x2
et = 2x + √1+4x2
23 sie 21:47
Matrix: Ok, dzięki Ci bardzo Mariusz
25 sie 23:25