Pytanie
6latek : Dobry wieczor
Milu 
pozdrawiam
Milu ma do ciebie pytanie .
czy znasz moze ta ksiazke ? wyszla w tym roku . Warto jak sobie kupic?
19 sie 20:49
19 sie 20:51
Mila:
Dobry wieczór. Niestety nie znam, poczekaj aż ktoś kupi i na forum wypowie się.
Jak ręka? Goi się?
19 sie 21:36
Metis: Widziałem ją w PDFie w sieci
19 sie 21:38
Jack: Rowniez nie znam tej ksiazki. Dowody to akurat wiekszosc tutaj na forum liczylem i dzieki temu
sie wiele nauczylem.
19 sie 21:38
6latek : tak
Milu 
Goi sie pomalu . jeszce sie tam saczy ale juz coraz mniej . Dostalem jeszce dzisiaj zwolnienie
do wtorku
bo we wtorek beda sciagac szwy.
A u Ciebie jak to wyglada ?
Zapytalem
Jacka moze bedzie wiedzial
19 sie 21:40
19 sie 21:43
Jack: Slyszlaem opinie ze ksiazki jak zdac matire z matematyki sa naprawde na podstawowym poziomie i
nie warte kupywania ale to tylko pogloska
Nie chce roznosic glupich plotek
19 sie 21:45
6latek : czesc
Metis 
Moze jakis adresik masz . Pytalem dzisiaj o ta ksiazke u siebie w ksiegarni ale Pani
owiedziala ze nie maja w hurtowni i musza sciagnac z wydawnictwa
Tylko ze promocja byla do dzisiaj na ta ksiazke w wydawnictwie . KOszty przesylki mniej wiecej
jak na allegro (ale to pal szsesc .
Ti cena tak jak na allegro , ajuz jutro bedzie po 38zl . Jesli bym ja gdzies zprzejrzal to
bym zdecydowal czy kupic ja czy zbiory pazdro sa do 3klas po 25 zl
+ przesylka
19 sie 21:45
maciu: ja mam ta ksiazke
19 sie 21:46
6latek : Bardzo dziekuje
Ludwik Montgomery 
Maciu to nie ta ksiazka . o ktorej piszsesz
19 sie 21:51
6latek : Jack chodzi o to z etam jest poziom pozim rozszserzony i podstawowy
A zima zbliza sie juz i bedzie co robic
19 sie 21:53
maciu: tam jest tylko podstawa,bo jak zdac mature z matematyki to tylko z podstawy jest przeciez
poprawka,
nie z rozszerzenia
19 sie 21:54
6latek : Ty masz ksiazke jak zdac mature nic nie umiejac (chociaz cos nalezy umiec
19 sie 21:58
Jack: Kiedy zima nadejdzie to nadejdzie pierwsza sesja :<
Nie zaczalem jeazcze studiowac a juz sie boje
19 sie 22:17
Ludwik Montgomery: Zima będzie wyczekiwana z tęsknotą za niektórych kierunkach... Najgorszy październik i pierwsze
zajęcia...
19 sie 22:18
6latek : Zawsze musi byc ten pierwszy raz
19 sie 22:35
Ludwik Montgomery: Łatwo Panu mówić, to zajęcia w prosektorium
19 sie 22:36
6latek : No ale pozniej Merc maybach w garazu
19 sie 22:38
Ludwik Montgomery: Znaczy, jak będę miał 60lat? To mit, że są dobre płace. Po 6 latach studiów i roku stażu
dostaje się na rękę 2tys.
Poza tym szczerze, to nie poszedłem na te studia ani za pieniędzmi ani z powołania.
Po prostu w dzisiejszych czasach nie ma "bezrobotnych" lekarzy, a najbardziej bałem się właśnie
bezrobocia...
19 sie 22:42
Mila:
To co tu robisz generale, Ludwikuna forum, weź się za anatomię Bochenka, Atlas i oglądaj
obrazki, powtórz łacinę.
W październiku czeka Cię ciężka praca.
Wielkie gratulacje, że dostałeś się na medycynę, można wiedzieć gdzie?
19 sie 22:46
Macko z Bogdanca: Zawsze zostaje zawod programista (z praca nie trudno

) np.JAVA

. Wgl slyszalem ze do Łodzi
można się dostac na medycynę.
po mat fizie
19 sie 22:56
Ludwik Montgomery: Do Łodzi tak (ale na listach nie było żadnych osób po fizyce, a po matmie tylko jedna albo dwie
− jak ludzie zdają te przedmioty bardziej myślą właśnie o programowaniu, te c++ i te sprawy),
ja poszedłem do Kato

(bardzo dobre wyniki z chem i bio, ale dosyć słabe z mat R, tylko
40%, z podstawy miałem 96%).
A co do programowania, to trzeba to lubić i być bardzo dobrym (obecnie, jak się rzuci
kamieniem, to gdzie nie spadnie, tam albo anglista albo informatyk).
19 sie 23:09
6latek : Dlatego powinny byc egzaminy wstepne na uczelnie
Mozesz miec wiadomosci ale slabszy dzien na maturze i po karierze wtedy
Powinny wrocic
19 sie 23:12
Jack: @Ludwik
Ide na studia z informatyki i to na PP wiec poziom wysoki
Programowanie zamierzam zaczac w wakacje bo bez zadnej wiedzy raczej sobie rady nie dam.
Oczywiscie zamierzam zaczac od c++. Wiec to nie jest tak ze trzeba lubic i byc bardzo dobrym.
Ja jeszcze nie wiem czy to polubie czy nie − zobaczymy. Tak samo bylo z wyborem profilu w lo.
Poszedlem zobqczyc jak bedzie i bylo ok. Mam nadzieje ze na studiach tez bedzie ok
19 sie 23:14
6latek : Juz to ppisalem ale zdana matura powinna byc tylko przepustka do egzanimow wstepnych na
uczelnie
nick: matura jest bardziej uczciwa, bo jak były egzaminy to po znajomosciach sie dostawali ludzie
nick: dlatego juz ich nie ma m.in.
19 sie 23:16
nick: gościu tłumaczy petarda
19 sie 23:16
Jack: Nick
Jestes kilkunasta osoba ktora poleca zelenta i wlasnie i tak chcialem od niego zaczac
19 sie 23:17
6latek : mam o tym inne zdanie .
Ale matury tez sprawdza czlowiek nie maszyna i tez moze po znajomosci zawyzyc wynik .
19 sie 23:18
Ludwik Montgomery: Matura nie jest uczciwa. Można wynik z wcześniejszych lat wpisywać tegorocznie np. rok temu
była bardzo prosta chemia i trudna bio, w tym roku odwrotnie (chociaż przez głupi klucz z bio
też potraciło punkty dużo osób z nowej matury). Przez to, że dużo ludzi poprawiało bio ze
starej matury, jest bardzo dużo osób z poprzednich lat. U mnie na uczelni będzie to aż 60%.
Nie mówię, że to źle, ale myślę, że sprawiedliwie byłoby, gdyby każdy pisał tegoroczną, te
same zadania co pozostali, bo to rodzi patologie.
19 sie 23:18
nick: to jest praktycznie niemożliwe, bo matury jadą do innego województwa, do całkiem losowych
nauczycieli i są zakodowane
19 sie 23:19
nick: no bo to przez te zmiany programowe
19 sie 23:20
nick: tego akurat w ogole nie przemysleli
19 sie 23:20
Ludwik Montgomery: Nie ma żadnych zmian programowych, jak już to na korzyść starszych roczników. Kiedyś jak się
było na biol−chem to miało się po 8−9 godzin tygodniowo, teraz standardem jest 4−5. I o czym
tu mówić?
Egzaminy wstępne miały minus, że sprawdzała uczelnia, ale jednocześnie plusem było to, że każdy
pisał to samo, bez względu na wiek. Gdyby tylko ktoś inny sprawdzał te prace, jakaś niezależna
uczelnia...
19 sie 23:22
6latek : Bp to mialo nic nie kosztowac (przyslowiowa zlotowke )
Tak jak 4 reformy Buzka . A wyszlo jak zawsze .
19 sie 23:23
Mila:
Ludwik, życzę Ci wytrwałości, dowiedz się co najpierw jest z anatomii i wkuwaj.
Zdaje się ,że kości, ale nie jestem pewna. Pamięciowej wprawy staraj się nabrać.
Praca po studiach jest i gdy zrobisz szybko specjalizację, to zarobki są bardzo dobre.
Pracuje się w państwowej firmie (szpital, przychodnia) i będziesz niezależny od grymasów
właściciela firmy.
Teraz czeka Cię 7 lat ciężkiej pracy (jednak fascynującej).
Po I roku już zwracają się per panie doktorze.
Kto przejdzie I rok, to ma szansę na skończenie w terminie. Potem 5 lat specjalizacji.
19 sie 23:31
Mila:
Egzaminy na medycynę już od dawna były sprawdzane centralnie, testowe ,
w jednym dniu ze wszystkich przedmiotów trwały 5 godzin.
Zakodowane, zaplombowane prace jechały do Warszawy.
Nie było możliwości przekrętów. Nawet dzieci pracowników uczelni medycznych nie dostawały się,
jeśli nie uzyskały odpowiedniej liczby punktów.
19 sie 23:37
Ludwik Montgomery: @
Milu dziękuję za ciepłe słowa, muszę jednak przyznać, że dużo osiągnąłem dzięki
działalności tego forum (wyniki może nie aż tak wysokie z matmy, jak inni bywalcy, ale też się
z nich cieszę) − dziękuję także Pani za rady odnośnie moich zadanek, które swego czasu tu
zamieszczałem (jakoś nigdy nie miałem okazji podziękować tak za wszystko, a nie tylko w
postach pod zadankami)!

Taki wykładowca to prawdziwy skarb dla studentów.
Już zaczynam przygotowania do studiów małymi kroczkami, ale nadal jakoś nie mogę rozstać się z
matmą. Traktuję ją już bardziej jak hobby w wolnym czasie. Dlatego pojawiam się tu od czasu do
czasu (nawet aksjomat pomarańczowy wpadł w moje ręce

i łamię głowę nad nim.
Co do egzaminów, to tego nie wiedziałem. Słyszałem tylko pogłoski jakoby niektóre uczelnie
nakazywały pisać ołówkiem, ale jakoś nie chcę mi się w to wierzyć.
19 sie 23:47
Ludwik Montgomery: @Milu wybacz, nie zauważyłem pierwszego posta. Dostałem się na stacjonarne do Katowic, ale
po prawdzie, to miałem wybór wszędzie oprócz Krakowa i Warszawy (gdzie albo był bardzo wysoki
próg na 95% i laureaci olimpiad tam szli, albo trzeba było zdawać mat R na +80%)
Ja zdawałem mat R, bo to był mój ulubiony przedmiot w szkole. Nie trafiłem jednak do grupy
dosyć dobrej, dlatego wałkowaliśmy bez przerwy zadanka z podstawy, pomimo tego że było to
rozszerzenie formalnie. Mam do tego lekki żal. Poza tym brakuje mi takiego słownictwa i
obeznania z matmą R, bo np. jak nauczycielka mi mówiła: tu potrzeba analizę przeprowadzić itp
to robiłem zadanka jedno za drugim.
Na forum pozostałem, bo tak jak wspominałem matma to moje hobby. Łudzę się, że być może, jak
będę na II roku to podejdę do maturki jeszcze raz z niej by osiągnąć porównywalny wynik, co z
bio i chem− jest to moje osobiste marzenie.
19 sie 23:58
Ludwik Montgomery: Łaciny na szczęście już nie ma (gramatyki, deklinacji) same nazwy (a nawet, jak ktoś nie chcę w
ogóle, to zawsze może uczyć się nazewnictwa po angielsku). Ja wybrałem łacinę ze względu na
to, że większość podr ma to mianownictwo.
19 sie 23:59
Metis: Poszperam 5−latku i jak znajdę dam Ci znać

Zaglądaj na @
Ludwik Powodzenia !
20 sie 00:19
Ludwik Montgomery: Dzięki
Metis i nawzajem!

Pochwal się, gdzie się dostałeś
20 sie 00:20
6latek : Dobrze
Metis 
Bede wdzieczny
20 sie 00:21
6latek : Metis Wroclaw PWr.
20 sie 00:22
Ludwik Montgomery: Wow, to tym bardziej gratulację

Pewnie wymagało mnóstwa godzin włożonej pracy
20 sie 00:24
6latek : Wiesz on chcial na matematyke ale troche nie wyszla matura z rozszserzenia
Ale chlopak ma wiedze i da sobie wszsedzie rade
20 sie 00:27
6latek : A naprawde sie uczyl bo juz od drugiej klasy byl na forum
20 sie 00:29
Ludwik Montgomery: To szkoda, ale zawsze można się przenieść albo kontynuować drugie studia w trybie dwóch
kierunków. U mnie, jak wspominałem, też będzie dużo stomatologów i farmaceutów, więc nic
straconego!
A wiedza jest, bo widać po postach z poprzednich miesięcy.
20 sie 00:31
6latek : Ale tez on dostal sie na PWr na kierunek ktory mu odpowiada z tego co mi pisal

tak ze nie jest zle
20 sie 00:35
Metis: Farmaceuci − "biedni lekarze"

Plany były różne − matematyka, informatyka

Ale wszystko mi się ułożyło i jestem zadowolony
20 sie 00:37
Jack: Stomatolodzy duzo zarabiaja... Kilka set zloty za jakis zab...
20 sie 09:15
Mila:
Katowice to bardzo mądry wybór.
20 sie 21:19
6latek : Dobry wieczor
Milu 
I bedzie mial do Gierkowej blisko
20 sie 21:33
Ludwik Montgomery:
Dzień dobry, co to "Gierkowa"?
21 sie 13:30
6latek : Witaj

Gierkowa to slynna okulistka
21 sie 14:32
Ludwik Montgomery: Z tego, co wyczytałem w necie to dość pejoratywna postać... ale dzięki za odpowiedź.
21 sie 14:48