Inne rozwiazania równania po przekształceniu
Humbak: Dlaczego równanie x(x2−2)−x2=0 ma 3 miejsca zerowe(0,1,2), a równanie x2−2−x=0 ma tylko
2(1,2), skoro jest to to samo równanie tylko, że po przekształceniu?
19 sie 20:27
Metis: Co to za brednie?
To nie jest możliwe jeśli to równoważne przekształcenie.
x(x2−2)−x2=0
x3−2x−x2=0
19 sie 20:30
piotr: To nie to samo równanie.
x3−x2−2x=0
x2−x− 2 =0
19 sie 20:32
Metis: poza tym, źle wyliczone miejsca zerowe.
x(x2−2)−x2=0 ⇔ x3−x2−2x=0 ⇔ x(x2−x−2)=0 ⇔ x(x−2)(x+1)=0
x(x−2)(x+1)=0
x=0 v x=2 v x=−1
19 sie 20:32
Humbak: w takim razie gdzie w tym przekształceniu jest błąd:
x(x2−2)−x2=0 /+x2
x(x2−2)=x2 /x
x2−2=x /−x
x2−x−2=0
19 sie 20:40
Metis: Dzieląc przez x eliminujesz jedno rozwiązanie.
Błędne rozwiązanie.
19 sie 20:41
Humbak: ok, dzieki
19 sie 20:52