Wielomiany
goopeq:
5.26.
Dane są wielomiany: W(x)=3x
2−2, P(x)=x
3+2x−1, G(x)=4x
2−3x+1. Wykonaj działania:
a) W(x) * P(x)
d)[W(x)]
2*G(x)
5.27.
Wykonaj mnożenie:
b)(x
12−1)(x
3+x
4)
d)(x
4−x
3−x
2)(x
5+1)
Proszę o zamieszczenie obliczeń.
Dziadek Mróz:
W(x) = 3x
2 − 2
P(x) = x
3 + 2x − 1
G(x) = 4x
2 − 3x + 1
a) W(x) * P(x)
(a + b)(c + d) = ab + ad + bc + bd
(a + b)(c − d) = ab − ad + bc − bd
(a − b)(c − d) = ab − ad − bc + bd
(3x
2 − 2)(x
3 + 2x − 1) = 3x
2x
3 + 3x
22x − 3x
2 − 2x
3 − 4x + 2 =
= 3x
5 + 6x
3 − 3x
2 − 2x
3 − 4x + 2 = 3x
5 + 4x
3 − 3x
2 − 4x + 2
d) [W(x)]
2*G(x)
(a − b)
2 = a
2 − 2ab + b
2
(3x
2 − 2)
2(4x
2 − 3x + 1) = (9x
4 − 12x
2 + 4)(4x
2 − 3x + 1) =
= 9x
44x
2 − 9x
43x + 9x
4 − 12x
24x
2 + 12x
23x − 12x
2 + 16x
2 − 12x + 4 =
= 36x
6 − 27x
5 − 9x
4 − 48x
4 + 36x
3 − 12x
2 + 16x
2 − 12x + 4 =
= 36x
6 − 27x
5 − 57x
4 + 36x
3 + 4x
2 − 12x + 4
O ile się nie kopnąłem to jest dobrze