a
maciu: witajcie moi milii!
kompletnie nie rozumime tego zadania
https://matematykaszkolna.pl/strona/4106.html
nie wiem gdzie zrobiłem błąd narysowałem ten trójkąt żeby policzyć ile wynosi najdłuższy bok
wyszło mi 15,nie wiem po co to robiłem skoro wysokość to 9, a okrąg jest opisany więc 2/3 h=6,
ale nie ma takiej odpowiedzi nie wiem naprawde co jest źle
19 sie 15:39
maciu: nie piszcie narazie chyba wiem co źle
19 sie 15:43
maciu: możecie już pisać ,
a*b = h 12*9=7,2 h
c 15
h=7,2 nie wiem co dalej ,te wzory na promien opisany wpisany dotycza tylko
rownobocznych trojkatow?
19 sie 15:48
ZKZ: tak
19 sie 15:50
nick: w końcu zacząłeś coś próbować sam i to się ceni!
nie musisz liczyć żadnych h!
jak uważnie się przyjrzysz to przeciwprostokątna tego trójkąta to średnica okręgu i wyliczasz
ją z pitagorasa
równa się ona 15
więc promień to połowa średnicy czyli 15/2
19 sie 15:50
Ludwik Montgomery: Musisz skorzystać z tw. Pitagorasa oraz wiedzieć, że trójkąt prostokątny wpisany w okrąg ma
najdłuższy bok równy 2 promieniom (bok c). Na rysunku masz to dokładnie rozrysowane, więc w
czym jeszcze problem?
19 sie 15:51
nick: jeszcze tylko przeproś Jerzego 5−latka i innych których obrażałeś i będzie już całkiem cacy : )
19 sie 15:52
maciu: w tablicach teraz widze R= 1/2 c czyli 15/2
19 sie 15:57
ZKZ: tak bo √225= 15 b0 152=225
19 sie 15:59
ZKZ: Teraz w ten sam trojkat wpisano okrag
Ile wynosi promien okrego wpisanego w ten trojkat ?
19 sie 16:05
maciu: r=12+9−15 = p−c co to jest p we wzorze?
2
19 sie 16:07
ZKZ: tak i napisac nalezy wynik
19 sie 16:09
maciu: to źle jest,nie pojmuje
19 sie 16:09
maciu: to by było 3−15=−12 nie moze tak byc
19 sie 16:11
ZKZ:
19 sie 16:12
maciu: nie pojmuje
19 sie 16:25
maciu: co jest zle?
19 sie 16:27
maciu: wpisano czyli małe r
r=a+b−c
2
r=12+9−15= 3
2
19 sie 16:28
maciu: to by 3 było jak wpisany by był?
19 sie 16:45