wielomiany
pomózcie:): Wiedzac ze liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W znajdz pozostałe pierwiastki tego
wielomianu,jezeli:
a) W(x)=x*3+2x*2−3x−10 r=2
b) W(x)=x*5+x*4+3x*3+3x*2−4x−4 r= −1
6 sty 21:14
pomózcie:)Bardzo prosze!!:
6 sty 21:26
Eta:
wykonując dzielenie
W(x) przez ( x −2) ( mozesz pisemnie
ja schematem Hornera
1 2 −3 −10
2 2 8 10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 4 5 0
to: W(x) : ( x−2) = x2 +4x +5 Δ<0 −−− brak pozostałych pierwiastków
2) W(x) = x4( x+1) +3x2( x+1) −4( x+1)= ( x+1)( x4 +3x2−4)=
= ( x +1) (x4 −x2 +4x2 −4)= ( x +1) [ x2( x2−1) +4( x2−1)]=
( x+1) ( x2−1)( x2+4)= ( x+1)( x+1)(x−1) ( x2+4)
podaj teraz pierw. wielomianu......
2/ sposób
wykonując dzielenie W(x) przez ( x +1)
tak jak poprzednio ......
6 sty 21:38