p
maciu: Boki trójkąta mają długości 30 i 8, a kąt między tymi bokami ma miarę 150 ∘ . Pole tego
trójkąta jest równe
A) 60 B) 120 C) 60√ 3− D) √ −− 120 3
19 sie 14:07
Omikron: | | 1 | |
Skorzystaj ze wzoru P= |
| *a*b*sinα |
| | 2 | |
a=30
b=8
α=150 stopni
19 sie 14:12
maciu:

ten rysunek poglądowy to jak zrobić?
19 sie 14:14
Omikron: Narysuj jakiś dowolny trójkąt rozwartokątny z bokami 8 i 30 i kątem między nimi 150 stopni.
19 sie 14:16
nick: identyczne zadanie masz w googlach tylko inne liczby ; − ;
19 sie 14:16
maciu: nic wcinaj sie,ucz sie mechaniki bo nie bedzie dyplomu
19 sie 14:19
maciu: A=8
B=30
P=1/2 a*b*sin150 stopni
P=4*15*0,5=30
19 sie 14:22
Omikron: Źle, dwa razy pomnożyłeś przez 1/2
19 sie 14:26
maciu: 30*8=240/2 =120 * sin30 (0,5) = 60 odpA, rysunek nie jest konieczny w tego typu zadaniach?
19 sie 14:28
Omikron: Nie jest, dobrze zrobiłeś
19 sie 14:30
Omikron: Nie jest konieczny rysunek, dobrze zrobiłeś
19 sie 14:31
Omikron: Myślałem, że za pierwszym razem się nie wysłało
19 sie 14:31
nick: nie wcinam sie, tylko podpowiadam, ale tobie sie nawet nie chce wzoru poszukać na karcie
wzorów, którą masz pod nosem wydrukowaną(sam mówiłeś)...
19 sie 14:38
maciu: no,wydrukowałem tak
19 sie 14:39
maciu:
http://www.zadania.info/d1695/40822
jak sie zabrać za zadanie 20?
zaznaczyłem punkt M i N i punkt K (środek )
i tu pproblem,że to nie wygląda na środek a nie wiem,czemu dodałem x1 i x2 na pół
i y1 i y2 na pół , nie wiem jak sie za to zabrać,wiem że symetria to cos takiego
19 sie 14:43
Janek191:
więc
K = ( − 2, 1,5)
zatem
x' = − x = 2
y ' = − y = −1,5
Odp. K ' = ( 2, −1,5)
===============
19 sie 14:52
maciu: pojmuje
19 sie 15:14
maciu: co to jest dodatnia liczba złożona? czytałem na wikipedi że to np 4 = 2*2,ale nie bardzo to
pojmuje,
moze ktos objasnic lub dac kilka przykladow,co jest taka liczba a co nie?,no bo za 4 dni...:
19 sie 15:17
Omikron: Liczby złożone mają więcej niż dwa dzielniki.
Liczby pierwsze dzielą się przez 1 i siebie samą.
19 sie 15:29