Oblicz pole trójkąta o bokach 5.7.9
Piotr: Oblicz pole trójkąta o bokach 5.7.9
p= 5+7+9/2=10,5
teraz mam obawę czy można liczyć mając taką liczbę jak 10,5 czy to jest błąd w poleceniu
wzór herona : P= (10,5−5)*(10,5−7)*(10,5−9)=28,8
19 sie 12:31
Jerzy:
Nie ma błędu.To połowa obwodu i nie musi byc liczbą naturalną.
19 sie 12:35
Piotr: a czy wynik jest dobry?
19 sie 12:42
Piotr: ?
19 sie 12:44
Jerzy:
Nie ... źle zastosowałeś wzór Herona
19 sie 12:44
Piotr: mógłbyś obliczyć przejrzę sobie to
19 sie 12:45
Jerzy:
Napisz wzór Herona
19 sie 12:46
Piotr: p=p(p−a)(p−b)(p−c) to wszystko pod pierwiastkiem
19 sie 12:56
Jerzy:
a popatrz co Ty napisałeś
19 sie 12:56
Piotr: p=10,5(10,5−5)(10,5−7)(10,5−9)=
p=10,5(5,5)(3,5)(1,5)
teraz to wszystko mnożę i zapisuje w pierwiastku o ile idzie?
19 sie 13:02
Piotr: chodzi mi że nawiasy tylko wymnażam
19 sie 13:03
Janek191:
P = √p*(p − a)*(p − b)*(p − c)
19 sie 13:30
Janek191:

Mamy
x
2 + h
2 = 25
( 9 − x)
2 + h
2 = 49
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 + h
2 = 25
81 − 18 x + x
2 + h
2 = 49 odejmujemy stronami
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
18 x − 81 = − 24
18 x = 57
więc
−−−−
| | √539 | |
P = 0,5* 9* |
| = 0,75 √539 |
| | 6 | |
============================
19 sie 13:43
Piotr: mógłbym wiedzieć skąd się wzięła liczba h2 = 539/36 ?
19 sie 15:27
Piotr: ?
19 sie 15:32
Jerzy:
| | 361 | | 900 − 361 | | 539 | |
25 − |
| = |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | |
19 sie 15:33
Piotr: tak mam zawsze liczyć pole trójkąta o danych bokach?
19 sie 15:47
Piotr: ?
19 sie 15:51
Piotr: jak znam miary boków np. 6.8.2 to czy zawsze mam tak liczyć?
19 sie 15:51
ZKZ: ja bym tak liczyl
19 sie 15:52
Jerzy:
Możesz stosować wzór Herona, tak jak chciałeś
19 sie 15:52
Piotr: pokaż mi jak by to wyglądało jak byś skorzystał ze wzoru herona
19 sie 15:53
ZKZ: Przeciez sam mozesz podstawic w czymproblem ?
19 sie 15:55
Jerzy:
Nie istnieje trójkąt o takich bokach
19 sie 15:56
Jerzy:
6 + 2 = 8 ... niespełniony warunek istnienia trójkąta
19 sie 15:57
Piotr: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A= (5,2) B=(3,0) C=(−3,6)
można to szybciej zrobić czy trzeba zrobić rysunek
mi wyszło że pole = 6
19 sie 16:09
maciu: a przepraszam,że się wtrące,czy tego typu zadania mogą się pojawić na maturze podstawowej?
19 sie 16:10
ZKZ: Moga
19 sie 16:11
Piotr: pomoże ktoś z tym zadaniem
Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A= (5,2) B=(3,0) C=(−3,6)
P=6
19 sie 16:17
Piotr: ?
19 sie 16:23
Omikron: Możesz np. policzyć boki i wzór Herona
19 sie 16:25
Omikron: Możesz policzyć bok BC i odległość punktu A od prostej BC − to będzie wysokość.
Możesz ze wzoru, w którym wykorzystujesz wektory AB i AC
19 sie 16:44
bratpik:

wektor BA = [2, 2]
wektor BC = [−6, 6]
| | 1 | |
Pole trójkąta P = |
| *|2*6 − (−6*2)| = 12 |
| | 2 | |
| | 1 | |
albo po zauważeniu, że trójkąt jest prostokątny pole P = |
| *|AB|*|BC| |
| | 2 | |
19 sie 17:05
Mila:
Δ: 5,7,9
P
Δ=
√212*(212−5)*(212−7)*(212−9)=
√212*112*72*32=
19 sie 19:34