nierownosc
ania: (x+1)/x≥2 prosze o pomoc
19 sie 12:07
Jerzy:
Założenie: x ≠ 0
| | x+1 | | x+1 − 2x | |
.. ⇔ |
| − 2 ≥ 0 ⇔ |
| ≥ 0 ⇔ (1−x)*x ≥ 0 |
| | 2 | | x | |
19 sie 12:09
Jerzy:
| | x+1 | |
tam jest literówka na poczatku , miało być: ⇔ |
| − 2 ≥ 0 |
| | x | |
19 sie 12:10
Jerzy:
Rozwiązanie: x ∊ (0,1>
19 sie 12:12
ania: Jak to zauważyć w jakiej dziedzinie jest rozwiązanie?
19 sie 12:27
Jerzy:
mianownik musi być różny od zera
19 sie 12:28
ania: Ale jak widzisz to ze rozwiązanie to x = (0,1> ?
19 sie 12:35
Jerzy:

Z lewej strony nierówności, to trójmian kwadratowy o miejscach zerowych: x
1 = 0 ,x
2 = 1
Gałeżie paraboli skierowane w dół ... patrz na rysunek.
19 sie 12:37
ania: A dlaczego parabola nie jest skierowana w górę?
19 sie 12:54
Jerzy:
(1 − x)*x = −x2 + x
19 sie 12:55