Pochodne
Martyna: Mam tak we wzorach pochodnych, że ab=eblna
I dalej: (2x)'=(exln2)'=exln2 (plus nie powinno być (2x)'=(exln2)'=exln2ln2 ?)
ale jest też wzór: (ax)'=axlna.
czyli też można by chyba zapisać (2x)'=2xln2. Czy dobrze myślę? Ale te zapisy nie są przecież
równoważne...
Więc coś mi tu nie pasuje ale nie wiem co
19 sie 11:15
Jerzy:
prawidłowo ma być: (exln2)' = exln2*ln2
19 sie 11:18
Jerzy:
... i dalej .. = eln2x*ln2 = 2x*ln2
19 sie 11:21
nick: dobre pytanie
19 sie 11:23
Martyna: Aha, czy znaczy, ze w karcie był jednak błąd i jednak dobrze myślałam, że powinno być
(exln2)'=exln2*ln2 (po prostu pominęłam znak mnożenia, bo uznałam za domyślny.). I
czy w zapisie mogę od razy jak piszę pochodną zastosować te wzór (ax)' bez przechodzenia na
e? Albo mogę też zapisywać to z e. Tak?
19 sie 11:39
Jerzy:
Przy liczeniu pochodnych od razu stosujesz wzór: (ax)' = ax*lna
To przejście z liczbą e, ma zastosowanie przy liczeniu pochodnych typu [ f(x)g(x) ]'
19 sie 11:43
nick: to pewnie w zależnosci od tego jaka postać jest ci potrzebna do obliczeń (np jedna sie moze
skrócić druga nie), a ten znak to według mnie nie ma znaczenia
19 sie 11:44
nick: ale zazwyczaj wzor na ax jak Jerzy napisał
19 sie 11:45
Jerzy:
Spróbuj policzyć pochodną takej funkcji: f(x) = (sinx)cosx
19 sie 11:48
Martyna: to będzie (sinx
cosx)'=(e
cosxln(sinx))'=e
cosxln(sinx)*(cosxln(sinx))'
| | cosx | |
=ecosxln(sinx)*[(−sinx)*ln(sinx)+cosx* |
| ] |
| | sinx | |
| | cos2x | |
=ecosxln(sinx)*[(−sinx)*ln(sinx)+ |
| ] ? |
| | sinx | |
19 sie 11:58
Jerzy:
dobrze ... w końcowym wyniku zamiast : e{cosxln(sinx)
wpisuj po prostu funkcje wyjściową: (sinx)cosx , np tak:
... = (sinx)cosx*[ctgx*cosx − ln(sinx)*sinx]
19 sie 12:04
Martyna: dzięki za pomoc

teraz rozumiem
19 sie 12:06