pochodne funkcji pole objętość figur
talala: Jakie powinny być wymiary otwartego prostopadłościennego pudełka o największej objętości,
jeżeli pole jego powierzchni całkowitej wynosi 1 m2 ?
19 sie 07:32
Jerzy:
Jaki poziom matematyki ?
19 sie 08:30
talala: studia. to jest zadanie z działu pochodne

Mógłbyś mi powiedzieć, czy dobrze rozwiązałam,
albo gdzie popełniłam błąd?
założyłam sobie, że podstawą będzie kwadrat, wtedy:
V= a
2H
Pc = a
2 + 4aH z równania Pc= ab + 2aH + 2bH (jedno ab, bo prostopadłościan jest otwarty)
z drugiego wzoru obliczyłam H

a
2 + 4aH =1
Obliczyłam z tego pochodną
Potem wynik pochodnej przyrównałam do zera:
| | 1 | | 1 | | 3 | |
i wymiary wyszły |
| , |
| |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
19 sie 09:05
talala: | | 1 | |
przedostatnia linijka jest a= |
| |
| | 2 | |
19 sie 09:06
Jerzy:
Dlatego pytałem, bo bez Twojego załozenia otrzymalibyśmy funkcje dwóch zmiennych,
a to wykracza poza poziom szkoły sredniej.
19 sie 09:11
19 sie 09:14
5-latek : Witaj
Jerzy 
Ale nie moze chyba sobie zalozyc z epodstawa bedzie kwadrat
wedlug mnie musi to dopiero wykazac z etak bedzie
I chyba to bedzie szescian (moge sie mylic
19 sie 09:17
talala: kurcze, zrobić błąd w czymś najprostszym to moja specjalność. Dziękuję bardzo za pomoc!
19 sie 09:17
Jerzy:
Witaj
małolat 
...może nie do końca dobrze przepisana treść zadania.
19 sie 09:19
talala: niee, treść zadania jest słowo w słowo przepisana. Ale uznałam, że to bez różnicy czy podstawą
będzie kwadrat czy prostokąt.
Niestety, prowadzący ćwiczenia nie przerobił z nami ani jednego zadania z zastosowania
pochodnych, a pojawiło się to na egzaminie, więc stwierdziłam, że sama muszę znaleźć sposób by
to zrozumieć. Dlatego robię takiego typu błędy
19 sie 09:23
5-latek : Nie zadreczaj sie tym Nie tylko Twoja
19 sie 09:23
Jerzy:
Skoro w treści nie ma o tym mowy, to takie założenie jest nieuprawnione.
19 sie 09:24
talala: to jak wykazać co będzie w podstawie tego prostopadłościanu?
19 sie 09:25
Jerzy:
Pc = xy + 2zx + 2zy
V = xyz
Policz z z pierwszego i wstaw do drugiego , otrzymasz funkcję dwóch zmiennych: f(x,y)
19 sie 09:42
piotr1973: | | 1−a b | | 1 | | 1 | | 1 | |
max { a b |
| } = |
| w (a, b) = ( |
| , |
| ) |
| | 2 a+2 b | | 6√3 | | √3 | | √3 | |
19 sie 09:43
talala: próbowałam tak zrobić, jednak nie potrafie obliczać pochodnej z funkcji dwóch zmiennych.
| | 1−ab | |
z wyszło mi z= |
| |
| | 2a+2b | |
19 sie 09:45
talala: ale czego się nie robi żeby zdać egzamin

naucze się i wracam za jakiś czas z nowym (mam
nadzieje prawidłowym

) rozwiązaniem!
19 sie 09:47