W okrąg wpisano czworokąt, którego miary kątów przy wierzchołkach A,B ,C
Piotr: W okrąg wpisano czworokąt, którego miary kątów przy wierzchołkach A,B ,C mają się do siebie
jak
6: 8: 9. Znajdź miary kątów czworokąta
chciałbym się dowiedzieć czy dobrze to rozwiązałem
a=6
b=8
c=9
6x+9x=180
15x=180
x=12
b=8*15
b=8*15=96
d=180−96
d=84
18 sie 19:16
Adam: dobrze, ale napisałeś b=8*15 zamiast b=8*12
18 sie 19:20
Mila:

x− wspólna miara
α=6x
β=8x
γ=9x
α+γ=180⇔6x+9x=180
x=12
α=6*12=72
β=8*12=96
γ=9*12=108
δ=180−β=180−96=84
18 sie 19:30
Paweł:

Niedobrze, bo a ≠ 6, b ≠ 8, c ≠ 9
ale 9α + 6α = 180, α = 12, 6α = 72, 8α = 96, 9α = 108, δ = 180 − 96 = 84
18 sie 19:35