Długości podstaw trapezu mają się do siebie jak 7: 3 ,a ich różnica wynosi 8 cm.
Piotr: Witam nie rozumiem jak obliczyć to zadanie prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu
Długości podstaw trapezu mają się do siebie jak 7: 3 ,a ich różnica wynosi 8 cm. Oblicz długość
odcinka łączącego środki ramion trapezu
18 sie 18:25
Adam:

7x−3x = 8cm
4x = 8cm
x = 2cm
masz wzór (3x+7x)/2 = a
5x = a
a = 10cm
18 sie 18:28
Piotr: nie jestem pewien co do tego zadnia
18 sie 18:34
ZKZ: Przeciez znasz tw o linni srodkowej trapezu
18 sie 18:35
Jerzy:
Zadanie jest rozwiązane prawidłowo.
18 sie 18:36
Piotr: chodzi p1/p2 = p3/p4
18 sie 18:36
Piotr: dalej nic nie liczyć ?
18 sie 18:36
Jerzy:
Nie
18 sie 18:41
Piotr: 10 cm to jest z dodania górnej podstawy 3 i dolnej 7?
18 sie 18:52
Piotr: ?
18 sie 18:54
Adam: średnia arytmetyczna podstaw
18 sie 18:58
Piotr: W okrąg wpisano czworokąt, którego miary kątów przy wierzchołkach A,B ,C mają się do siebie jak
6: 8: 9. Znajdź miary kątów czworokąta
chciałbym się dowiedzieć czy dobrze to rozwiązałem
a=6
b=8
c=9
6x+9x=180
15x=180
x=12
b=8*15
b=8*15=96
d=180−96
d=84
18 sie 19:09
Piotr: ?
18 sie 19:13
Adam: jest dobrze pomijając że napisałeś
b= 8*15 zamiast b= 8*12
18 sie 19:18
Piotr: Oblicz pole prostokąta o obwodzie 28 cm , w którym stosunek boków jest równy 3:4
2a+2b=28
3+4=7
28:7=4
4*4=16
5*4=20
a=16/2=8
b=20/2=10
chciałbym się dowiedzieć czy dobrze to rozwiązałem
18 sie 19:21
Piotr: ?
18 sie 19:24
Adam:

2*3x+2*4x = 28 cm
14x = 28 cm
x = 2 cm
a = 6 cm
b = 8 cm
P = 48 cm
2
18 sie 19:26
Paweł:

14a = 28
a = 2
pole 4a*3a = 12a
2
18 sie 19:28
Piotr: Paweł dokończył zadanie czy to jest jego wersja odpowiedzi
18 sie 19:35
Piotr: ?
18 sie 19:37
Adam: jego wersja
18 sie 19:37
Piotr: Adam w twojej wersji to już wszystko czy jeszcze coś muszę obliczać
takie krótkie to zadanie

?
18 sie 19:40
Adam: już wszystko
18 sie 19:42