mechanika
nick:

środek ciężkości
Zmierzono ze pusta szklanka o masie m ma srodek ciezkosci w wysokosci h0. Do szklanki wlano
wode o gestosci δ. Znając pole przekroju szklanki A wyznaczyć wysokość słupa wody. Jaka musi
być wysokość słupa z, aby środek masy wypadł jak najniżej?
na rysunku: po lewej pusta szklanka o masie m[kg], po prawej z wodą o gęstości ro[kg/m
3]
18 sie 18:15
nick: czyli dane: m, δ, h0, A
18 sie 18:18
g:
| | m*h0 + zAδ*z/2 | |
h(z) = |
| |
| | m + zAδ | |
Trzeba znaleźć minimum funkcji h(z).
18 sie 18:56
nick: ale skad w ogole wzielo sie to dzialanie?
18 sie 19:34
5-latek : maciu ty nawet kolo takiego czegos nie stales wiec sie nie wypowiadaj
Potrafisz to rozwiazac ? Jesli nie pojmujesz to lepiej zamilcz .
Walcz o swoje 30% bo czasu braknie
18 sie 21:15
daras: @
nick wzięło się ze wzoru na środek masy
| | masa szklanki x środek jej masy + masa wody x środek masy wody | |
h(z) = |
| |
| | masa szklanki z wodą | |
pustą szklankę oraz wodę sprowadzamy do punktów materialnych, szklanka to punkt o masie m
znajdujący się na wysokości h
o , natomiast woda to punkt o masie m
w = ϱAz znajdujący się w
| | z | |
połowie wysokości czyli |
| |
| | 2 | |
18 sie 23:21
daras: z obliczeniem pochodnej i przyrównaniem jej do zera chyba nie będziesz miał problemu ?
18 sie 23:22
19 sie 00:10
daras: nie zrozumiałeś, z fizycznego punktu widzenia jest tylko JEDNO rozwiązanie
19 sie 22:31
nick: czyli tylko z1?
a co z tą wysokością słupa wody w 1szej części zadania?
20 sie 10:12
daras: nie ma żadnej pierwszej części
21 sie 22:17
nick:
[...]Znając pole przekroju szklanki A wyznaczyć wysokość słupa wody. Jaka musi być
wysokość słupa z, aby środek masy wypadł jak najniżej?
22 sie 00:14
daras: to musisz znać masę wlanej wody i wysokość policzysz z objętości
dla mnie jest to zadanie jednoczęściowe tylko źle zredagowane, pewnie pisane ze słuchu

powinno być:"Znając pole przekroju [...] wyznaczyć wysokość słupa, tak aby środek ciężkości
[...]."
22 sie 09:27