liczby < i >
ZKZ: ktora z liczb jest wieksza
a=(16*0,25
3n−2):(−0,5*0,25
3n−4)
| | 2 | | 2 | |
b=81*( |
| 12−4n}*3*(− |
| )4n−7} |
| | 3 | | 3 | |
liczbe a nie wiem jak policzyc
natomiast b tak policzylem
| | 2 | | 2 | | 2 | | 32 | |
b=81*3*( |
| ){12−4n)* |
| 7−4n =−81*3*( |
| )5= −243* |
| =−32 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 243 | |
18 sie 17:09
Jack:
| | 16 | | | | 1 | |
= |
| * |
| = −16 * 4 * ( |
| )3n−2 − (3n−4) = |
| | | | | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | − 64 | |
= − 64 * ( |
| )2 = − 64 * |
| = |
| = − 4 |
| | 4 | | 16 | | 16 | |
18 sie 17:17
Jack:
| | −1 | |
oj, wynik sie troche zmieni, bo w przejsciu z pierwszej linijki do drugiej zamiast |
| |
| | 2 | |
dlatego bedzie
| | 1 | |
i wynik to − 32 * |
| = − 2 |
| | 16 | |
18 sie 17:19
ZKZ: Dziekuje bardzo kolego
18 sie 17:20
Jack: natomiast jak b obliczyles to ja nie wiem bo wg mnie to sa 2 rozne zapisy...
czy b wyglada tak :
| | 2 | | 2 | |
b = 81 * |
| (12 − 4n) * 3 * (− |
| )4n−7 ? |
| | 3 | | 3 | |
18 sie 17:23
ZKZ: tak zle sie zapisalo
| | 2 | | 2 | |
zapisze jeszcze raz 81*( |
| )12−n 3*(− |
| )4n−7 |
| | 3 | | 3 | |
12−n i 4n−7 to sa potegi
18 sie 17:29
Jack: szczerze powiedziawszy to nwm teraz...
| | 2 | | 2 | |
nie pamietam jak to dzialalo ( |
| )n * (− |
| )n+1 |
| | 3 | | 3 | |
co z tym minusem sie robilo... ahhh
18 sie 17:47
Adam: 4n−7 jest nieparzyste więc minus można przed nawias
18 sie 18:10
ZKZ: dziekuje Ci za odpowiedz
18 sie 18:13
Adam: | | 2 | | 2 | | 2 | |
81*( |
| )12−4n*3*(− |
| )4n−7 = −34*3*( |
| )5 = −25 = −32 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
18 sie 18:16
ZKZ: Widzisz jeszce prosciej
18 sie 18:23