Wartość Bezwględna
Karinka: |3x+3|
Dla x≥−1
3x+3
Dla x<−1
−3x−3
18 sie 16:36
ZKZ: Tak.
18 sie 16:43
Jack:
|3x+3| = 3|x+1|
dla x ≥ − 1
podstawiam dowolna liczbe z tego przedzialu np. 5 czyli mam 3|5+1| = 3*6 = 18 a to jest wieksze
od zera zatem po opuszczeniu wartosci bezwzglednej pozostaje bez zmian.
dla x < − 1
podstawiam dowolna liczbe z tego przedzialu np. − 4 i mam 3|−4 +1| = 3*|−3| = 3*3 po
opuszczeniu wartosci bezwzglednej musze zmienic znak.
zatem dla tego przedzialu mamy 3(−x−1)
18 sie 16:46