Wielomiany.
Yobo: Dla jakich wartości parametru a i b liczba 3 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu
W(x)=x4−5x3+ax2+bx+18
P(x)= (x−3)2= (x2−6x+9)
W(x)/P(x) = −2ax2−8bx+18
−x2−4+18 = brzydka delta
no chyba że jeszcze dalej mam podzielić ale wtedy zostaje mi 4b
W Odpowiedziach
a=5 , b=−3
b)
Wyznacz te wartości parametru m, dla któych wielomian W(x)=(x2−m)(x+5) ma pierwiastek
dwukrotny.
Tego nawet nie wiem jak zacząć.
18 sie 15:27
===:
b) jednym z pierwiastków jest ..

Zatem

?
Ale również ...

?
18 sie 15:31
piotr1973: b) dwukrotnym pierwiastkiem może być tylko x = −5, a więc m = 25
18 sie 15:44
Yobo: Czyli
m=0 v 25
A to takie proste było xd.
18 sie 15:50
===:
czyżby
piotrze1973 
?
a jeśli m=0
18 sie 15:51
===:
w przykładzie a) ... błędnie wykonane dzielenie

!
18 sie 15:52
piotr1973: a)
W(3) = 0 ⇒81−135+9a+3b+18=0
pochodna W '(3) = 0 ⇒ 108−15*9+6a+b=0
⇒ a = 5, b = −3
18 sie 15:52
===:
a szukanie Δ ... to już błądzenie po puszczy
18 sie 15:53
===:
oj piotrze ...
18 sie 15:56
piotr1973: w b) dla m = 0 również (liczyłem to jakieś 10s w pamięci stąd przeoczenie)
18 sie 15:56
piotr1973: co oj?
18 sie 15:56