??
maciu: Prosta k przecina oś Oy układu współrzędnych w punkcie (0,3) i jest prostopadła do prostej o
równaniu y = − 2x . Wówczas prosta k przecina oś Ox układu współrzędnych w punkcie
18 sie 14:47
Jerzy:
Napisz równanie opisujące wszystkie proste prostopadłe do prostej: y = −2x
18 sie 15:03
maciu: y=1/2x+b
18 sie 15:04
Jerzy:
Dobra .. szukana prosta przechodzi przez punkt (0,3) zatem ma równanie: ?
18 sie 15:05
maciu: tego nie pojmuje,dlaczego 3 to b?
18 sie 15:06
Jerzy:
| | 1 | |
skoro przechodzi przez punkt (0,3) , to musi być: 3 = |
| *0 + b ⇔ b = 3 |
| | 2 | |
18 sie 15:07
maciu: ja mam tak
1/2x+3=0
x=−3/2
18 sie 15:08
Jerzy:
to teraz podstaw za x = −3/2 i zobacz czy dostaniesz 0 ?
18 sie 15:10
maciu: nie dostane,powinno być −6
18 sie 15:12
18 sie 15:12
Jerzy:
zatem szukany punkt ma współrzędne ?
18 sie 15:12
maciu: 0,−6
18 sie 15:16
maciu: to kiedy sie stosuje ten sposób 15 08? nie wiem naprawde,kiedys tak robilem i dobrze było
18 sie 15:16
Jerzy:
co to za zapis ? punkt opisujemy: P(x,y)
18 sie 15:16
maciu: P(−6,0)
18 sie 15:17
18 sie 15:20
Jerzy:
Wszystko jest tam dobrze , szukany punkt P(2,0)
18 sie 15:24
maciu: zawszy,czy równoległa czy prostopadła taki sam scheamat? ,żeby wstawić za x by było 0 w sumie?
18 sie 15:25
Jerzy:
przecież punkt przecięcia z osią OX , to miejsce zerowe funkcji, czyli jest to punkt,dla
którego funkcja przyjmuje wartość 0
18 sie 15:27
maciu: pojmuje,trzeba poprostu przyrównać x do takiej postaci,żeby razem z b wyszło 0
18 sie 15:29