18 sie 14:17
Jerzy:
W tym zadaniu suma przedziałów nie jest ci potrzebna do niczego
18 sie 14:33
maciu: to jak mam ten ZW wyznaczyć jak każda odpowiedź jest od −1 do 3?
ja bym dał od (−1,3) bo są otwarte kropki,ale ta odpowiedz jest zła,nie pojmuje tych
przedziałów
18 sie 14:35
Jerzy:
Patrz na wykres ... jaką najmniejszą wartość osiaga ta funkcja ?
18 sie 14:37
maciu: −1 ,dla trzech kropek
18 sie 14:38
Jerzy:
Nie tylko , ale mniejsza o to ..... drugie pytanie, czy osiaga wartość 3 ?
18 sie 14:39
maciu: no
18 sie 14:42
Jerzy:
co znaczy no ?
18 sie 14:43
maciu: osiąga 3
18 sie 14:43
Jerzy:
a dla jegiego x ?
18 sie 14:47
maciu: tego nie wiem
18 sie 14:48
maciu: dla x =−1
18 sie 14:49
Jerzy:
to nir pisz głupot .... ile wynosi wartość funkcji dla x = 0 ?
18 sie 14:50
maciu: najwyższ to 3
18 sie 14:50
Jerzy:
pytam ... ile wynosi wartośc funkcji dla x= 0 ?
18 sie 14:51
maciu: nie pojmuje
18 sie 14:52
Jerzy:
nie potrafisz odczytać z wykresu funkcji jej wartości dla danego argumentu ?
18 sie 14:56
maciu: potrafie,ale tam jest inaczej bo one są pod osią
18 sie 14:56
Jerzy:
no więc ile jest równe y , dla x = 0 ?
18 sie 14:57
maciu: najwyzsza wartośc przyjmuje 3
18 sie 14:58
Jerzy:
a dlaczego tak uważasz ?
18 sie 14:58
maciu: a najmniejszą −1
18 sie 14:58
Ludwik Montgomery: @maciu, przyjrzyj się dokładnie wykresowi funkcji: przypomnij sobie jak się rysuje wykresy
funkcji, to zrozumiesz swój błąd (dla jakich x funkcja ma określoną wartość, a dla jakich
nie?)
18 sie 15:16
maciu: nie pojmuje
18 sie 15:19
Jerzy:

Jaką warość przyjmuje ta funkcja dla x = 1 ?
18 sie 15:26
maciu: 2
18 sie 15:26
maciu: dla x = 0 ,1 dla x= 1 2, dla x=3, 3 dla x=−1 ,−1 co to ma do zadania?
18 sie 15:28
Jerzy:
nie , dla x = 1 jest puste kółko , czyli funkcja nie istnieje dla x = 1
18 sie 15:30
Jerzy:
Teraz jeszcze raz obejrzyj wykres z zadania
18 sie 15:30
maciu: jak to sie ma do zadania nr 8

?
18 sie 15:30
maciu: czekaj chwile
18 sie 15:31
maciu: jakby tak było to zbior wartosci by w ogole nie istnial bo i −1 i 3 ma puste kolko
18 sie 15:32
Jerzy:
Ponawiam pytanie z 14:51
18 sie 15:33
maciu: od (−1,3)
18 sie 15:34
Jerzy:
Jestem bezradny maciu ... ta funkcja ( w zad 8) nie istniej dla x = 0 , a więc nie ma warości,
czyli nigdy nie osiągnie wartośći 3
..a czy dla x bliskich zera osiąga wartości bliskie 3 ?
18 sie 15:36
maciu: nie wiem,naprawde,może weźmy sie za inne zadania ztego arkusza,ktorych nie pojmuje,ale mam
szanse pojac,bo tego nie pojme
18 sie 15:41
maciu: nie pojmuje zadania 16,a co tu dużo pisać,chciałbym pojąć
18 sie 15:41
maciu: bardzo prosze,ja nie pojmuje
18 sie 16:04
ZKZ:

Czworokat mozna wpiasc w okrag jesli jego suma kątow przecowleglych wynosi 180stopni
α+α+20=180
2α= 160
α=80
wiec miara kata zielonego α+20
o= 80
o+20
o=100
18 sie 16:42
maciu: A co to sa katy przeciwlegle
18 sie 16:50