Określ, dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W
Yobo: Określ, dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W jest podzielny przez wielomian P,
jeżeli:
a)W(x)= x4−(a−b)x3+(5a−b)x2−39x−18
P(x)x2−2x−3
Δ=16
√Δ=4
x=−1
x=3
w(−1)=6a−2b+22
w(3)=2a+2b=−6
a=4
b=−2
W odpowiedziach mam
a=−2
b=5
Więc coś zrobiłem źle.
A pytam się czy tak powinno się rozwiązać to zadanie.
18 sie 13:49
===:
sprawdź W(3)
18 sie 15:26
Yobo: W(3)=
81−27a+27b+45b−9b−117−18=
9(9−3a+3b+9a−b−13−2)
=6+6a+2b <=> 3a+b=3
18 sie 15:40
Jack:
W(−1) = 1 + a − b + 5a − b + 39 − 18 = 22 + 6a − 2b
W(3) = 81 − 27a + 27b + 45a − 9b − 117 − 18 = − 54 + 18a + 18b
{22 + 6a − 2b = 0
{− 54 + 18a + 18b = 0
{11 + 3a − b = 0
{−3 + a + b = 0
sumuje stronami.
8 + 4a = 0
a = − 2
b = 11 + 3a = 11 − 6 = 5
18 sie 15:52