Transpozycja
Benny: Czytam to i nie mogę tego ogarnąć. Mógłby ktoś jakoś wytłumaczyć?
Def.
Transpozycją nazywamy permutację zamieniającą miejscami dokładnie dwa elementy.
t − transpozycja
| | ⎧ | j dla k=i | |
| t(k)= | ⎨ | i dla k=j |
|
| | ⎩ | k dla k≠i ∧ k≠j | |
Najlepiej na jakimś przykładzie. Dzięki
18 sie 11:54
zb: Przykładem transpozycji zbioru {1, 2, 3, 4, 5} jest permutacja (1, 4, 3, 2, 5), taka, że:
1→1
2→4
3→3
4→2
5→5
18 sie 12:02
Benny: Czym są te i,j,k, bo się nie mogę połapać.
18 sie 12:10
g: i,j,k, i t(k) to są elementy zbioru uporządkowanego.
W grę wchodzą dwa zbiory: A − zbiór przed permutacją, B − po permutacji.
i,j,k są elementami zbioru A.
t(k) jest elementem zbioru B na tej pozycji, na której w zbiorze A jest element k.
W sumie trochę to dziwny zapis.
18 sie 12:32
zb: także pierwszy raz spotykam się z zapisem funkcyjnym.
W takim przypadku, dla osoby niewtajemniczonej zrozumienie nie jest możliwe.
18 sie 12:39
Benny: Nie ogarniam. Mam te dwa zbiory i wzór tej funkcji, ale nic mi się nie zgadza.
18 sie 12:39
zb: pytanie czy musisz działać na takim zapisie?
Transpozycja jest dość intuicyjna.
18 sie 12:42
Benny: Nie muszę, ale fajnie byłoby rozumieć ten zapis.
18 sie 12:45
Benny: Gdy zrozumiem o co chodzi w tym zapisie ogarnę dowody z wyznacznikami.
18 sie 14:33
Benny: Nie ważne, myślę, że już ogarniam.
18 sie 15:25