Wyznacz współczynniki wielomianu.
Yobo: Wyznacz współczynniki wielomianu W(x)=x4+ax2+bx+c, wiedząc, że liczby =2,1,4 są jego
pierwiastkami.
18 sie 10:24
Benny: Układ równań
W(2)=0
W(1)=0
W(4)=0
18 sie 10:26
Yobo: Poprawka −2,1,4.
Czyli
W(−2)=0
W(1)=0
W(4)=0
0=−8+4a+b+c
0=1+a+b+c
0=64+16a+4b+c
18 sie 10:46
Yobo: 0=−8+4a−2b+c*
18 sie 10:46
Jerzy:
W(−2) = (−2)4 + a(−2)2 + b(−2) + c = 16 + 4a − 2b + c
18 sie 11:02
Yobo: O jezu nawet przepisać nie umiem
W(x)=x3+ax2+bx+c
18 sie 11:07
Jerzy:
popraw pierwsze równanie
18 sie 11:15
Jack:
W(x) = x3 + ax2 + bx + c
Pierwiastkami tego wielomianu sa liczby −2, 1, 4.
zatem
W(−2) = −8 + 4a − 2b + c
W(1) = 1 + a + b + c
W(4) = 64 + 16a + 4b + c
stad prosty uklad rownan...
{ −8 + 4a − 2b + c = 0
{ 1 + a + b + c = 0
{64 +16a + 4b + c = 0
18 sie 11:18
an: prościej
(x+2)(x−1)(x+4)=x3 − 3x2 − 6x + 8
x3 + ax2 + bx + c
18 sie 19:15