d
maciu: Cena długopisu po dwóch podwyżkach o 20% i trzech obniżkach o 50% zmalała o 2,87 zł. Nowa ˙
cena długopisu jest równa
patrzyłem na rozwiązania,ale nic z tego nie rozumiem,moze jest jakis łatwy sposob na to
zadanie?
17 sie 22:14
Macko z Bogdanca: m−cena dlugopisu na pcozatku
| | 120 | |
20% podwyzki => 100%+20%=120% 120% zapiszmy w postaci ulamka |
| =1.2 |
| | 100 | |
m*(1.2)
2 (bo byly 2 podwyzki) => 1.44m
Obnizka: 100%−50%=50% 1.44m*0.5
3 (analogicznie jak powyzka...)
=1.44m*0.125=0.18m
m−2.87=0.18m => m=3.5zl
3.5−2.87=0.63 odp 63 gr.
17 sie 22:39
jono: 1,2+1,2 + 3*0,5=2,4+1,5
17 sie 22:39
maciu: m−2.87=0.18m => m=3.5zl
3.5−2.87=0.63 odp 63 gr.
tego nie rozumiem
17 sie 22:41
Omikron: x − początkowa cena długopisu
Pierwsza podwyżka o 0,2x
Czyli po podwyżce 1,2x
Druga podwyżka o 0,2*1,2x=0,24x
Po podwyżce 1,2x+0,24x=1,44x
Pierwsza obniżka o 0,5*1,44x=0,72x
Po obniżce 1,44x−0,72x=0,72x
Druga obniżka o 0,5*0,72x=0,36x
Po obniżce 0,72x−0,36x=0,36x
Trzecia obniżka o 0,5*0,36x=0,18x
Po obniżce 0,36x−0,18x=0,18x
Końcowa cena − 0,18x
Cena zmalała o 2,87 zł
x−2,87=0,18x
0,82x=2,87
x=3,5 (zł)
0,18x=63 gr
17 sie 22:43
Macko z Bogdanca: No to jest rownanie
m−2.87=0.18m
m−0.18m=2.87
0.82m=2.87/0.82
m=3.5 <= cena poczatkowa produktu
Odejmujesz od ceny poczatkowej produktu 2.87 (te wszystkie podwyzki i promocje)
i otrzymujesz nowa cene 63 gr
17 sie 22:45
maciu: omikron,bardzo bym cię prośćił to uprośćić,lub jakoś nie wiem,tak żebym pojął
17 sie 22:45
Omikron: Specjalnie rozpisałem dokładnie, żebyś pojął, co jest jeszcze niejasne?
17 sie 22:46
maciu: właśnie problem w tym,że za dużo tego,weź to uprość jakoś
17 sie 22:47
Macko z Bogdanca: :L? To masz moja wersje ,,krotsza'' tylko czy zrozumiesz? Nie wiem
17 sie 22:48
maciu: nic z tego nie rozumiem
17 sie 22:49
Metis: Może trzeba "spróbować" pojąć, zrozumieć?
17 sie 22:53
Omikron: Co oznacza, że za dużo tego? Nie chce Ci się czytać?
17 sie 23:10
maciu: spróbuje ,ale za ten czas prosze zobacz moje kolejne zadanie zamkniete z ciągów
17 sie 23:11