pIERDOŁY
Stooley: 5.45 Wyznacz współczynniki a, b, m, n, dla których wielomiany W(x) i P(x) są równe, jeśli:
a)W(x)=x4+mx3+nx2+18x+9, F(x)=(x2+ax+b)2
b)W(x)=x4+4x3+mx2+12x+n, F(x)=(x2+ax+b)2
c)W(x)=x4+m3+5x62+NX+4, f(X)=(X2+AV+B)2
D)w(X)=X4+MX3+6X2+NX+A, f(X)=(X2+AX+B)2
17 sie 17:49
Metis: Kiedy dwa wielomiany są równe?
17 sie 17:50
5-latek : f(x)= (x2+ax+b)2= x4+a2x2+b2+2ax3+a2x2+2abx+2bx2
Teraz porownuj wspolczynniki
17 sie 18:03
5-latek : tam jest pomylka
=a2x2+2abx+2ax3+b2+2bx2+x4
17 sie 18:04