e
maciu: ze zbioru cyferek {1,2,3,4,5,6,7,8} losujemy kolejno 2 cyfry (bez zwracania)
i tworzymy liczby 2cyfrowe ,tak ze pierwsza wylosowana cyfra jest cyfra dziesiatek
a druga to cyfra jednosci.oblicz pwo liczby podzielnej przez 4. wydawało by sie banalne zadanie
ALE
omega to 64
takich możliwości jest 13/64 czyli takie jest prawdopodobienstwo
problem polega na tym,że nie wiem co by było gdyby było ze zwracaniem?
domyslam sie ze moze nie bylo by par takich jak 1,1 2,2 3,3 4,4 5,5 6,6 7,7 8,8,

?
17 sie 17:43
Metis: bez zwracania
17 sie 17:45
Omikron: Jak bez zwracania to omega 8*7
17 sie 17:45
maciu: to omega 56 czyli nie było by takich par 1,1 2,2 3,3 4,4 5,5 6,6 7,7 8,8,?
17 sie 17:47
Metis: bez zwracania
17 sie 17:47
Omikron: "tak sie sklada,że pwo,kombinatoryka
statysktyka mediana,to najprostsze działy i skoro tego nie umiesz to nie umiesz to naprawde
nic już nie umiesz"
Tak, nie byłoby takich par.
17 sie 17:51
maciu: no a ja tego nie umiem? dlaczego skoro sam przyznałeś mi racje? tylko sie chciałem upewnić
17 sie 17:52
Mila:
|Ω|=8*7
A−liczba podzielna przez 4, wypisujemy
12,16
24,28
32,36
48
52,56
64,68
72,76
84
|A|=14
2) ze zwracaniem
Dodatkowo
44,88
17 sie 18:12
maciu: ze zwracaniem to chyba nie moze byc 4,4 8,8
17 sie 18:15
maciu: może może,pomylilo sie
17 sie 18:15
Mila:
Jeżeli ze zwracaniem, to jeśli wylosowałeś 4 za pierwszym razem,
to za drugim też możesz ją wylosować.
Wtedy |Ω|=8*8=64
|A|=16
zrób sobie tabelkę
(1,1),(1,2),(1,3), (1,4),(1,5),(1,6),(1,7),(1,8)
(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6), (2,7),(2,8)
itd z niej odczytasz to co potrzebujesz do obu wersji zadania.
17 sie 18:27
maciu: zrobilem juz pojmuje
17 sie 18:28
Mila:
To pięknie
17 sie 18:41