Prawdopodobieństwo
m: Z urny zawierającej siedem kul oznaczonych cyframi 1, 3, 4, 6, 7, 8, 9 losujemy ze zwracaniem
trzy razy po jednej kuli tworząc trzycyfrowe liczby. Ile otrzymamy w ten sposób liczb
mniejszych od 777?
(Odpowiedź 228)
17 sie 16:25
Mila:
1)cyfra setek ze zbioru {1,3,4,6}
4*7*7=196
2) cyfra setek 7, cyfra dziesiątek ze zbioru {1,3,4,6} , cyfra jedności ze zbioru {1, 3, 4, 6,
7, 8, 9}
7DJ−
1*4*7=28
3) cyfra setek 7, cyfra dziesiątek 7
771
773
774
776
−−−−−−−−−− 4 liczby
196+28+4=228
==========
17 sie 17:50
m: dziekuje
17 sie 18:32
Mila:
17 sie 18:53
martha: Hej pomożecie

!
Wykasz ciąg arytmetyczny mając dane
a2= 7 a3=11 . Oblicz r i a1
Oblicz sumę dziesięciu początkowych ciągów a1=2 i a2=5
Proszę o odpowiedzi jeszcze dzisiaj
17 sie 20:28
Eta:
1/
a
3−a
2=r ⇒ r=11−7=4 a
1= a
2−r = 7−4=3
a
n= a
1+(n−1)*r ⇒ a
n= 3+(n−1)*4 ⇒ an=
4n−1
2/podobnie
a
2−a
1=r ⇒ r=3
to a
10 = a
1+9r = 29
17 sie 20:50