Rozwiąz równanie
Borszcz: | | 9x−13 | | x+2 | |
Rozwiąż równanie |
| = |
| |
| | x−2 | | x | |
17 sie 15:47
Jerzy:
Zalożenia: x − 2 ≠ 0 i x ≠ 0 ... potem pomnóż "na krzyż"
17 sie 15:48
5-latek : zrob zalozenia co o mianownikow i liczb metoda na krzyz
17 sie 15:49
17 sie 15:53
maciu: mi sie tez przyda takie zadanie,dlatego pozwolilem sobie sporbowac
x(9x−13)=x+2(x−2)
9x2−13x=x2−2x+2x−4
9x2−13x=x2−4
8x2−13x+4=0
D oprócz 2 i x rozne od 0 sprawdzie prosze
17 sie 15:55
5-latek : licz dalej i pamietaj o wspolczynniku b
17 sie 15:56
maciu: ale to jest źle niestety delta wyszła 41
17 sie 15:58
5-latek : a w czym jestt np liczba 25 cz 49 , czy 81lepsza od liczby 41? Wszystkie liczby sal ladne
To piszsesz Δ=41 to √Δ= √41 i tak to zostawiasz i nie robisz zadnich przyblizen
licz teraz x1 i x2
17 sie 16:02
maciu: a jak pierwiastek jest 6,40 to traktować to jako 6 ,nie jako 6,40

17 sie 16:03
5-latek : maciu k... a ty jestes naprawde niereformowalny
Przeciez napisalem zostaw √41 w spokoju
pisz te miejsca zerowe (bez przuyblizen ) tak jak we wzorze
17 sie 16:08
maciu: wiesz ty co! co ja ci zrobiłem ,że przeklinasz w moją strone i jeszcze obrażasz...
pytam bo miejsca zerowe to pierwiastek z 41 czyli 6,40
17 sie 16:11
maciu: miejsce zerowe sie liczy odejmujac pierwiastek z 41
17 sie 16:12
maciu: cwaniaku ty
17 sie 16:13
5-latek : Napisalem wyzej zostaw go wspokoju (czy to napislem po chinsku cze nie rozumiesz ?
Przeciez juz pisalem nie raz ze takie wylicznia mozesz sobie robic jak masz zadania zanknite i
po przyblizeniach dojdziesz dowyniku
tutaj jest zadanie otwarte i nie masz wariantu odpowiedzi .
wiec jesli sie zdarzy liczba niewymierna /tak jak tutaj
√41 jest taka liczba) to ja
zostawiasz w postaci takiej jakiej ona jest czyli np
√41 , czy
√3]
i inna liczba taka
| | −b−√Δ | | 13+−√41 | |
Wzor jest taki x1= |
| = |
| i w takiej postaci zostawiasz . |
| | 2a | | 16 | |
teraz ty napisz x
2
17 sie 16:18
5-latek : No i po co piszsesz takie rzeczy ? (16:13)
Przeciez w minute ci nie odpiszse (zobcz ile pisania a wiesz ze pisze jedna reka
17 sie 16:20
maciu: Nie wiem ze jedna skad mam wiedziec czemu jedna
17 sie 16:21
17 sie 16:22
5-latek : Teraz napisz x2
17 sie 16:23
maciu: 13+√41
2
17 sie 16:23
maciu: i jak te miejsca wyliczyć?
17 sie 16:25
maciu: słuchaj ważne pytania,w zamknietych moge delte wyliczyć? z niwymiernej tak



?
17 sie 16:26
5-latek : przeciez we wzorze jest podzielone przez 2*a a u nas a=8 przeciez /masz 8x2 i stad
odczytujesz wspolczynnika
ktory stoi przy x2
Wiec to x2 popraw
17 sie 16:27
5-latek : Jedno miejsce masz wyliczone 16:22
Taki zapis to tez jest liczba
17 sie 16:28
5-latek : Teraz napisz x2 =
17 sie 16:29
maciu: 13+√41
16
17 sie 16:31
maciu: tak to zostawić?
17 sie 16:31
5-latek : | | 13+√41 | |
Samemu musisz napisac ladnie x2= |
| |
| | 16 | |
I tak to zostawiasz to tez jest liczba moze nie tak ladna jka 2,45, 100, ale to liczba .
Juz rozumiesz ?
Teraz mysle ze w zadaniach zamknietych nie bedzie delty z liczby niewymiernej
jednak gdyby sie zdarzyla to liczysz tak ja tutaj . Rozumiesz to ?
17 sie 16:34
maciu: a jak w odpowiezi bedzie np identyczny wynik, albo 1,21 (wynik tego) to który wybrać?
17 sie 16:37
5-latek : tak samo jak liczba zapisana w takiej postaci
| | 5 | | 5 | |
z=p{√13(cos |
| π−isin |
| π) |
| | 6 | | 6 | |
Jest to liczba zespolona zapisana w postaci trygonometrycznej
ale ma ona swoja wartosc
Ty nie uczysz sie o takich liczbach ale napisalem ci to zeby ci pokazac ze liczby nie musza byc
wcale ladne ale to tez sa liczby
17 sie 16:39
maciu: a w nierównośćiach jakos mi sie nie wydaje co wyjdzie mi 13+√41 i druga podobna i mam takie
cos zaznaczyc naprawde?, mi sie wydaje serio ze w nierownosciach przyblizam i licze te mz
16
17 sie 16:41
5-latek : Juz ci napisalem
Pewnie w zamknietych nie bedzie delty niewymiernej
17 sie 16:42
maciu: w otwartych mi chodzi
17 sie 16:42
maciu: x2+16x−3>0
zrob to nierownosc prosze to zrozumiem moze
17 sie 16:44
maciu: tylko dokladnie wszystki pokolei, prawidłowo zrób tak jak ma być
17 sie 16:44
5-latek :

bedzie np tak
8x
2−13x+4<0
zrobilem sobie szkic i piszse
Ale ja mysle ze takiego zadania nie bedzie w zamknietych
Sprobuj napisac rozwiazanie dla
8x
2−13x+4>0
17 sie 16:48
5-latek : Zrobie ci
x2+16x−3>0
Δ= 162−4*1*(−3)
dokoncze za chwile
17 sie 16:49
maciu: to dlaczego wzór na q to − delta/4a
a na mzerowe jest PIERWIASTEK z delty,naprawde nie wiem co myslec,wydaje mi sie ze nie ma
znaczenia czy wymierna czy nie..może ktos jeszcze sie wypowie to bede spokojniejszy
17 sie 16:50
maciu: możesz pokazać jakiś przykład nie wiem obojętnie,na innym forum,na yt że jak jest niewymierna
to sie nie liczy z tego pieriwaistka
17 sie 16:53
5-latek : DOkoncze ten przyklad i powinienes zrozumiec
Δ=256+12= 268
√Δ=
√268 mozna go jeszce inaczj zapisac ale tak go zostaw
| | −b−√Δ | | −16−√268 | |
x1= |
| = |
| i tak zostaw |
| | 2a | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −16+√268 | |
x2= |
| = |
| i tak zostaw |
| | 2a | | 2 | |
teraz zobacz ze x
1<x
2 jak chcesz to wez kalkulator i sprawdz (ale x−1 i x−2 zostawaisz w
takiej postaci jak sa
mamy dwa miejsca zerowe i a>0 wie ta funkcja przyjmuje wartosci dodatnie dla
| | −16+√268 | |
x∊(−∞, U(−16−√268}{2})U( |
| ,∞) |
| | 2 | |
Mysle z etakiego na maturze nie bedzie . Teraz sobie pocwicz sam rozwizywnie rownan i
jnierownosci
17 sie 17:04
17 sie 17:06
maciu: czy to nie jest rozszerzenie?
17 sie 17:06
5-latek : Pewnie gosciu tam tlumaczy dokladnie to bierz kartke i dlugopis i pisz to co on mowi
17 sie 17:07
5-latek : nie wiem musisz kogos zapytac
17 sie 17:08
maciu: źle tłumaczy ja nie pojmuje,a tak w ogóle to gośćiówa jakaś i ona nie robi na krzyż
17 sie 17:09
5-latek : Zeby mozna bylo skorzystac z metody na krzyz to nalezuy najpierw do takij postaci doprowadzic
jesli w rownaniu jest doawanie cy odejmnowanie nalezy najpierw sprowadzic do waspolnego
mianowika
(umiesz to zrobic ?)
jesli nie to musisz sie tego nayczyc a nie mowic ze gosciowa zle tlumaczy
17 sie 17:13
maciu: nie tego nie potrafie niestety
17 sie 17:14
maciu: halo
17 sie 17:18
17 sie 17:19
Omikron: Maciu, przecież to zwykła prosta nierówność.
" ale jak ty nierówności nie potrafisz? no przecierz to jest naprawde proste i to
jest pewniak" − Napisałeś to historykowi. Skoro umiesz to w czym problem?
17 sie 17:26
5-latek : tam jest nierownosc
to co napisales
bedzie 27x≤58
jesli taka jest odpowiedz to ok a jesli nie to masz zle i rob tak jak on pokazuje
17 sie 17:28
maciu: pewniak to nierówność kwadratowa,nie liniowa ahh,masz problem z czytaniem ze zrozumienia
17 sie 17:28
Omikron: Nie załamuj mnie, umiesz nierówność kwadratową, a nie umiesz liniowej?
17 sie 17:30
maciu: tak,właśnie tak
17 sie 17:31
Omikron:
17 sie 17:34
Metis: 9x+4>2 − nie rozwiążesz?
17 sie 17:39
Omikron: Dobrze, to czego nie rozumiesz w rozwiązaniu tej nierówności?
17 sie 17:40