Wyrażenie wymierne
Tia : | | 3x2 + 2x | |
Wyrażenie wymierne |
| ma sens liczbowy w zbiorze: |
| | x3+5x2 −6x | |
R/ {−5,0,6}
R/ {−6,−5,0}
R/ {−1,0,6}
R/ {−6,0,1}
Byłbym wdzięczny za rozwiązanie i jakieś bardziej rozwinięte instrukcje rozwiązania tego
zadania
17 sie 15:37
Jerzy:
Musisz wykluczyc te wartośći x, dla których mianownik się zeruje.
17 sie 15:38
Jerzy:
x(x2 + 5x − 6) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 1 lub x = −6 , zatem odpowiedź: R\{−6,0,1}
17 sie 15:41
Tia : Załapałem, dziękuje bardzo
17 sie 15:43