Czy pod pierwiastkiem
aguś: Pomocy

! Czy pod pierwiastkiem moze być zero i czy może być liczba ujemna
6 sty 21:00
goldenfille: nie moze być liczba ujemna i zero raczej też nie
6 sty 21:06
Martino: pod pierwiastkiem moze byc 0, liczba ujemna również jeśli stopień pierwiastka jest nieparzysty.
6 sty 21:09
pumba: A jak zrobić takie zadanie:
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równanie (z + √2)4 = −16. Wynik podać w postaci
algebraicznej.
11 lut 09:21
Aga1.: W zbiorze liczb rzeczywistych √0=0, √4=2, 3√−8=−2, a 4√−16 nie istnieje, ale w zbiorze
liczb zespolonych np.√−4=2i
11 lut 09:27
pumba: No dobra, czyli teraz całe równanie będzie wyglądało po prostu (z + √2)4 = 4i . W takim
razie, za z = x + yi − to podstawiam i normalnie sobie wyliczam?
11 lut 09:48
pumba: (z + √2)4 = 4i mały błąd miało być 2i po znaku równania. Tylko, że to się nadal nie zgadza, bo
to będzie miało 2 rozwiązania, a według zasad, pierwiastek n−tego stopnia powinien mieć n
rozwiązań.
11 lut 09:52
katie: funkcja opisana jest wzorem f(x)= −x, jesli x E (−niesk., −1>
x*2, jeśli x E (−1,2>
−x +6, jeśli x E (2, + niesk.)
8 gru 12:22
katie: funkcja opisana jest wzorem f(x)= −x, jesli x E (−niesk., −1>
x*2, jeśli x E (−1,2>
−x +6, jeśli x E (2, + niesk.)
a. wyznacz miejsca zerowe funkcji f
b. naszkicuj wykres
8 gru 12:23
5-latek: Problem u Ciebie polega na ...
8 gru 12:23
katie: a) 3−x/6 − 2+x/3>1
b)5x−20≤ −2x +1≤x+7
c)podaj najmniejszą liczbę nieparzystą , która spełnia nieróeność z punktu a.
d)podaj przykład liczby niewymiernej, która nie nalezy do zbioru rozwiązań nierówności z punktu
b.
proszę o pomoc.
8 gru 12:25