ada: Pomóżcie mi rozwiązać te zadania: a) sinx = 1/2
b) cosx> √3/2
c) sin2x + 1/4 =sinx
4 lis 14:54
pomoc-jędrek: a) sinx=1/2 ⇒ x=π/6+2kπ lub x=(π-π/6)+2kπ
4 lis 16:14
ada: jędrku mógłbyś mi powiedzieć a raczej mógłbyś napisać skąd wziąłeś to równanie
4 lis 16:17
pomoc-jędrek: Wartość kąta dla 1/2 wynosi 30 stopni, a to jest równe π/6 (gdyż 30 stopni=π/6)
sinx=1/2 ⇒ x=30 stopni+k*360 stopni lub x=(180 stopni-30 stopni)+k*360 stopni, gdzie
k jest liczbą całkowitą
4 lis 16:33
ada: Dziękuję
4 lis 16:43
asiula: sinx=1/2
13 sty 12:35