zastosowanie pochodnej funkcji
talala: Jakie wymiary powinien mieć prostokąt o największym polu wycięty z kartonu w kształcie półkola
o promieniu R= 4dm
(Jeden bok prostokąta leży na średnicy)
Jak się za to zabrać? Jak robić tego typu zadania?
17 sie 15:21
Jerzy:
Zrób rysunek...
Np. Wyznacz pole prostokąta jako funkcję kąta nachylenia promienia do średnicy,
potem wyznacz ekstremum funkcji jednej zmiennej.
17 sie 15:24
Jerzy:

P = 2xy
x = Rcosα
y = Rsinα
P = 2R
2sinαcosα = R
2*sin(2α)
17 sie 15:29