Rozwiaz rownanie wielomianowe.
j4aves: Witam.
Moglby mi ktos wytlumaczyc jak rozwiazywac rownania wielomianowe?
Np. takie rownanie:
5x2 + 2x4 + x3 = 0
Najlepiej jakby ktos opisal krok po kroku co robic.
Pozdrawiam.
17 sie 14:04
Jerzy:
Wyłaczamy przed nawias: x2
⇔ x2(5 + 2x2 +x) = 0 ⇔ x = 0 lub 2x2 + x + 5 = 0
Δ = 1 − 4*2*5 = 1 − 40 = −39 < 0 ..... brak miejsc zerowych.
Odp: x = 0
17 sie 14:08
5-latek : Dobrze
Jerzy
dziekuje CI bardzo
a np jakby bylo takie rownanie
x
2+x
4+x
6+1=0
To juz widzimy bez rozwiazywaznia tego rownia ze to bedzie rownanie sprzeczne ?
17 sie 14:21
Jerzy:
Witaj

... tak , widać ,że jest sprzeczne.
czemu zmieniasz nick ?
17 sie 14:23
j4aves: Czyli w przykladzie bedzie to wygladalo tak:
−2x
3 − 6x
2 + 8x = 0
−2x(x
2 − 3x + 4) = 0
x = 0 lub x
2 − 3x + 4 = 0
Δ = 3
2 − 4*1*4 = 73
Δ=
√73
i co dalej?
17 sie 14:26
j4aves: i dlaczego ktoś sie pode mnie podszywa z nickiem 5−latek?
17 sie 14:27
Benny: Źle. Wyciągnąłeś −2x, więc powinieneś zmienić znaki w nawiasie.
−2x(x2+3x−4)=0
17 sie 14:29
j4aves: no i po tym −2x(x2+3x−4)=0 licze delte?
17 sie 14:39
Benny: Jeśli masz iloczyn a*b=0 ⇒a=0 lub b=0, więc rozwiązujesz
−2x=0 lub x2+3x−4=0 i tutaj delta
17 sie 14:40
5-latek : alez wcale sie nie podszywam tylko dane zadanie jest o godz ... zaraz jest odp , a ty do
gogdz 41,26 nie potrafisz podziekowac wiec to zrobile za ciebie
17 sie 14:45
j4aves: 5−latek nie rozumiem dlaczego sie wtracasz..
Co do przykladu..
−2x(x
2+3x−4)=0
x=0 lub x
2+3x−4=0
a=1
b=3
c=−4
Δ=3
2 − 4*1*(−4)=
Δ= 9
2 +16=97
czyli x=0 lub x=97?
w odpowiedziach jest x=0 x2=1 x3=−4
nic nie rozumiem
17 sie 14:56
Jerzy:
Δ = 25
17 sie 15:00
5-latek : Δ=32−4*1*(−4)
Δ=9+16=25
√25=5
czy 32 to jest to samo co 92?
jak liczysz ?
17 sie 15:01
j4aves: Czyli jak delta jest dodatnia to sa dwa miejsca zerowe i w tym wypadku bedzie
1 i −4 tak?
17 sie 15:09
5-latek : Poza tym twoje rozumowanie jest bledne
x ≠Δ a to napisales w swolim poscie 14:56
nwet gdys policzy ze Δ= 97 to
√Δ=
√97
Ale juz wiesz ze to jest zle i
√Δ= 5
x
2= U[−3+5}{2}=1
17 sie 15:10
j4aves: Czyli w kolejnym przykladzie bedzie
x5 − 7x4 + 12x3 = 0
x3 (x2 − 7x +12) = 0
x=0 lub x2−7x+12=0
a=1 b=7 c = 12
Δ= b2 − 4a*c
Δ= 72 − 4*1*12
Δ= 49−48=1
√1 = 1
Delta jest dodatnia czyli beda dwa miejsca zerowe
x1= −b−Δ/2a
x1= −7−1/2*1= −8/2 = 4
x2= −b+Δ/2a = −7+1/2 = −6/2 = 3
x=0 x=4 x=3
zgadza sie?
17 sie 15:28
5-latek : delta jest obliczona dobrze
Ale b=−7 a nie 7
do delty to akuratnie nie przeszkadza bo (−7)2=49 i 72=49
ale do miejsc zerowych juz tak
WE wzorze masz (−b ) wiec −(−7)=7 tak ?
A ty jak liczysz?
17 sie 15:36
j4aves: a no tak
juz rozumiem i dziekuje wszystkim za pomoc
17 sie 15:38