Wielomiany
goopeq:
5.34 Podaj przykład dwóch wielomianów jednej zmiennej rzeczywistej x, stopnia trzeciego,
których suma jest jednomianem stopnia pierwszego.
5.25 Podaj przykład dwóch wielomianów jednej zmiennej rzeczywistej x, stopnia szóstego, których
iloczyn jest wielomianem o wyrazie wolnym równym −4 i dla liczby −1 przyjmuje wartość równą
−3.
17 sie 13:37
Jerzy:
5.43 W(x) = 3x3 + 2x , P(x) = −3x3 − x
17 sie 13:43
Jerzy:
5.53
W(x) = x6 − 2 , P(x) = x6 + 2
17 sie 13:52
goopeq: Jak do tego doszłeś?
17 sie 14:36
Jerzy:
Zad.5.25
W(x) = (x6 − a)
P(x) = (x6 − b)
W(x)*P(x) = x12 − bx6 −ax6 + ab
Z warunków zadania:
ab = −4
W(−1) = −3 ⇔ a − b − a + ab = −3
masz układ rownań i oblicz: a i b
17 sie 14:40