;)
Makaz: Napisz wykres funkcji wiedząc, że:
a) do jej wykresu należą punkty A(√3, 2√3−3) B(4, −2√3).
b) jej wykres przechodzi przez punkt A (−14, −√3) i jest nachylony do osi OX pod kątem pięć
szóstych*π rad.
17 sie 12:57
Makaz: *Napisz wzór funkcji
17 sie 13:03
Janek191:
a) A = (
√3, 2
√3 − 3) B = (4, − 2
√3)
| | − 2√3 − ( 2√3 − 3) | | − 4√3 + 3 | |
a= |
| = |
| = − √3 |
| | 4 − √3 | | 4 − √3 | |
y = −
√3 x + b
− 2
√3 = −
√3*4 + b
b = 2
√3
Odp. y = −
√3 x + 2
√3
=================
17 sie 14:25
Janek191:
b)
A = ( − 14 , −
√3)
| | 5 | | √3 | |
a = tg |
| π = tg 150o = tg ( 90o + 60o) = − ctg 60o = − |
| |
| | 6 | | 3 | |
| | √3 | |
y = a x + b = − |
| x + b |
| | 3 | |
więc
| | √3 | | 17 | |
Odp. y = − |
| x − |
| √3 |
| | 3 | | 3 | |
=====================
17 sie 14:32