:)
Makaz: Narysuj wykres funkcji wiedząc, że do jej wykresu należą punkty A(√3, 2√3−3) B(4, −2√3).
17 sie 12:47
Makaz: Pomyliłam się i powinno być "napisz wykres funkcji"
17 sie 12:53
Jerzy:
Wykresów się nie pisze, tylko rysuje.
17 sie 12:55
Saizou :
nie można napisać wykresu funkcji

jak już to narysować.
PS.1
Jest nieskończenie wiele funkcji które przechodzą przez te dwa punkty.
PS.2
Może chodzi o funkcję liniową ?
17 sie 12:57
Makaz: Oczywiście że się pisze. np. y=3x−12. Tutaj właśnie o to chodzi, o to żeby wyznaczyć a i b
wykresu funkcji i go napisać.
17 sie 12:58
Makaz: Tak, chodzi o funkcję liniową. + nie ja piszę treści zadań tylko jakiś matematyk który stworzył
zestaw zadań które muszę rozwiązać więc zakładam, że wie co robi pisząc polecenie :')
17 sie 12:59
Saizou :
Ale to wzór funkcji a nie wykres.
Wykres to graficzne przedstawienie funkcji
17 sie 12:59
Jerzy:
Czy Ty się słyszysz ? ..."napisz wykres funkcji"...... BZDURA !
17 sie 12:59
Makaz: Okej no to wzór funkcji. Po to podałam przykład wzoru. Nie zauważyłam, że zrobiłam błąd w
przepisywaniu polecenia. Wybaczcie zamieszanie
17 sie 13:00
Saizou :
Idea jest taka:
1) ogólny wzór funkcji liniowej to y=ax+b
2) mamy punkty P(x1,y1), M(x2,y2), podstawiamy jest do ogolnej postaci
3) otrzymujemy w ten sposób układ równań
y1=ax1+b
y2=ax2+b
4) rozwiązujemy układ np. metod przeciwnych współczynników (rozwiązania to a,b)
5) piszemy wzór funkcji
17 sie 13:01
Makaz: Jerzy spokojnie, nie zauważyłam że źle przepisałam polecenie

I stąd wyszło, że chcę napisać
wykres a nie wzór.
17 sie 13:02
Makaz: Saizou i zrobiłam tak ale wyszła mi jakaś totalna bzudra i szukam swoich błedów.
17 sie 13:02
Jerzy:
Wzór funkcji:
| | −2√3 + 3 − 2√3 | |
y + 3 − 2√3 = |
| *(x − √3) ... i przekształacaj |
| | 4 − √3 | |
17 sie 13:04
Saizou : to napisz jak zrobiłaś
17 sie 13:05
Makaz: Zamiast y napisałam w układzie równań
3−2√3 = √3a+b
−2√3=4a+b /*(−1)
2√3−3= √3a
2√3=−4a
4√3−3=−4a+√3a itd..
17 sie 13:24
Makaz: Ale wiem już chyba:
y=ax+b
√3 a + b=2√3−3
4 a + b = −2√3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− _
(√3−4)a = 4√3 − 3
(√3−4)a=−√3(√3−4) /:(√3−4)
a=−√3
−4√3 + b=−2√3
b=−2√3+4√3
b=2√3
Odp. y=−√3 x + 2√3.
17 sie 13:31
5-latek : wdlug mnie jest dobrze . powinien zobaczyc to maciu ktory liczy tez pierwiastki
17 sie 14:11