os przedzial
ZKZ: podaj i zaznacz na osi liczbowej podzbiory zbioru c /calkowitych/
{n:(⋁k∊c n=2k ) i |n|≤6
|n|≤6 wobec tego n∊<−6,6> i to bym zazanaczyl na osi
a z tym n=2k to moze chodzi o to ze to maja byc liczby parzyste?
17 sie 09:27
Jerzy:
Skoro: n = 2k i k ∊ C , to n musi być parzyste
17 sie 09:37
ZKZ:

ja mysle ze to bedzie tak
17 sie 09:37
ZKZ: dziekuje
17 sie 09:38
ZKZ: A tutaj
|n|≤10 i n=3k+1
to z przedzilu<−10,10> musze wybrac te liczby calkowite ktore przy dzieleniu prze 3 daja
reszte 1?
17 sie 09:40
Jerzy:
nie ... podstawiaj za k liczby całkowite i wybierz te liczny n, które mieszczą się w tym
przedziale
17 sie 09:43
Jerzy:
A w poprzednim przykładzie, 0 też należy do tego zbioru.
17 sie 09:47
ZKZ: czyli np k=0 to n=1 − miesci sie
k=1 to n= 4 niesci sie
k=2 to n=7 takze
k=3 to n=10 −miesci sie i teraz w druga strone
juz rozumiem
dzieki
17 sie 09:48