całka oznaczona
K: | | exp(x) | |
mam do rozwiązania całkę oznaczoną: ∫−niesk 1 |
| . rozbiłem to na sume |
| | exp(x)−1 | |
trzech całek: na przedziały: (−niesk, −1) , (−1,0) oraz (0,1). Gdy roziązuję jednak pierwszą z
nich ootrzymuję:
| | exp(x) | | exp(x) | |
∫−niesk −1 |
| dx = limA−>−niesk ∫A−1 |
| dx = |
| | exp(x)−1 | | exp(x)−1 | |
lim
A−>−niesk ( ln(exp(x)−1)) =
= lim
A−> −niesk [ln(exp(−1)−1) − ln(exp(A)−1 ] . Pierwsza część tej granicy to po prostu
ln(exp(−1)−1), ale nie wiem co z drugą. Bo przy A−>−niesk wyrażenie ln(exp(A)−1) daje ln(−1).
17 sie 08:09
Jerzy:
A po co rozbijałeś na trzy całki ?
17 sie 08:24
K: bo po lewo mam nieskończoność, a funkcja nie jest określona w zerze
17 sie 08:26
Jerzy:
| | ex | |
Przede wszystkim: ∫ |
| dx = lnIex −1I + C |
| | ex −1 | |
w granicach: (−
∞,−1)
| | e−1−1 | |
T → −∞ = [lnIex − 1I]−1T = lnIe−1 − 1I − lnIeT − 1I = lnI |
| I = |
| | eT −1 | |
| | e−1−1 | | 1 | |
= lnI |
| I = ln(1 − |
| ) |
| | −1 | | e | |
17 sie 08:42
K: no ok− ale jakbyśmy robili tak jak pisałem− tj. − licząc juz sama granice nie brac tego pod
jeden logarytm − lecz robić : limA−>−niesk [ln(exp(−1)−1) − ln(exp(A)−1 ]− wtedy jest
ln(−1).
17 sie 10:22
Jerzy:
lnI−1I = ln1 ( wartość bezwzględna ! )
| | 1 | |
∫ |
| dx = ln|x| + C , a nie: ln(x) + C |
| | x | |
17 sie 10:27
K: ok. dzięki
17 sie 10:29