matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pierwiastki nr 2
ZKZ:
Oblicz x
2
i y
2
oraz zbadaj czy liczby x i y sa rowne x=4−
√
3
i y=
√
19−8
√
3
x
2
= (4−
√
3
)
2
= 16−8
√
3
+3= 19−8
√
3
y
2
= 19−8
√
3
y=
√
19−8
√
3
=
√
(4−
√
3
)
2
= 4−
√
3
wiec liczby x i y sa rowne
16 sie 23:29
Eta:
ok
16 sie 23:30
ZKZ:
Dziekuje
16 sie 23:32