Zilustruj zbiór wszystkich pkt na plaszczyznie.
Tomek: Moglby ktos wytlumaczyc na prostym przykladzie np xy=2y?
16 sie 23:01
Omikron: xy=2y
2y−xy=0
y(2−x)=0
y=0 ⋁ 2−x=0
y=0 ∨ x=2
Rysujesz w układzie współrzędnych te dwie proste.
16 sie 23:13
Eta:

xy−2y=0
y( x−2)=0
y=0 lub
x=2
zbiór punktów leżących na tych prostych
np: (2,4) (2,−3) , (−2,500), ....
( −2,0) , ( 4,0) , (100,0) .....
16 sie 23:15
Eta:
16 sie 23:15
Omikron:
16 sie 23:16
Eta:
16 sie 23:21
Tomek: Dziekuje.
16 sie 23:23
Tomek:

A propos przykladu (x+5)(y−3)=0 wg. mnie powinno byc tak jak na rysunku a wg. ksiazki y=3 i
x=−3. Błąd w książce?
16 sie 23:59
Eta:
y= 3
lub x= −5 ( spójnik
i jest błędnym zapisem

a*b=0 ⇔ a=0
lub b= 0
17 sie 00:01
Tomek: Dziękuję

Rzeczywiście nie pomyślałem o tym, gdy pisałem

.
17 sie 00:10
Eta:
Na zdrowie ...
17 sie 00:10
Tomek: A wie ktoś może jakie musząc byc założenia tutaj?
|y−x|=x? wyjdzie y=2x lub y=0 tylko nie wiem czemu w 1 cwiartce. Wiem, że takie
|x|+|y|=3 rozpatruje sie
na kazdej cwiartce, ale tego wlasnie nie jestem pewniem probowalem y−x≥0 i y−x<0 Ale nawet
jesli sa one dobre
to nie wiem potem jak to zinterpretowac
17 sie 01:04
Omikron: |y−x|=x
Z lewej strony równania masz liczbę nieujemną, więc żeby miało ono rozwiązania, to prawa strona
też musi być nieujemna. Czyli założenie to x≥0
Teraz alternatywa rozwiązań.
y−x=x ⋁ y−x=−x
y=2x ∨ y=0
Rysujesz w takim razie te dwie proste, ale tylko dla x≥0, co w tym przypadku sprowadza się do
pierwszej ćwiartki.
Twoim sposobem musiałbyś wziąć pod uwagę proste y≥0 i y<0
Sprawdzasz kiedy prosta y=2x jest ponad prostą (lub w tym samym punkcie) y=x i dla tego
przypadku rysujesz.
Sprawdzasz kiedy prosta y=0 jest poniżej prostej y=0 i dla tego przypadku rysujesz.
17 sie 01:42
Omikron: Błąd na początku drugiego akapitu, chodzi oczywiście o prostą y=x
17 sie 01:43
Tomek:

Hmm ciekawe czyli dla np. rownania |x−y|−y=4
Mamy:
|x−y|=4+y zał. 4+y≥0⇔y≥4
x−y=4+y v x−y=−4−y => x=−4
x=2(2+y)
17 sie 02:10
Tomek: Oczywiście założenie powinno byc y≥−4, zapomnialem o minusie
17 sie 02:12
Omikron: Tak
17 sie 02:28
Tomek: Ok. Dzieki za pomoc
17 sie 02:45
Omikron: Proszę
17 sie 02:53