Dyskretna
Jaszczureq: Witam. Przygotowuję sie do poprawki z dyskretnej i ogólnie sobie ogarniam ale mam tu zadanie
którego nie moge ruszyć.
Ciąg an jest zdefiniowany wzorami a2n=2an−1, a2n+1=2an+1. Obliczyć a99 i
wyznaczyć wszystkie k, dla których ak=1; a1=1
Pamiętam że takie zadania robiło się na sumy anxn. Z góry dzięki.
16 sie 19:32
Jaszczureq: Może jednak ktoś coś?
17 sie 20:48
Adam: a99 = 2*a49 + 1 = 2*(2*a24+1)+1 = 2*(2*(2*a12−1)+1)+1 =
= 2*(2*(2*(2*a6−1)−1)+1)+1 = 2*(2*(2*(2*(2*a3−1)−1)−1)+1)+1 =
2*(2*(2*(2*(2*(2*a1+1)−1)−1)−1)+1)+1 = 71
jeśli chodzi o te k to
a2n = 1 (indukcją można wykazać)
i widać że poza nimi nie ma innych ale to wykaż już sam
17 sie 21:48
Mila:
Poczekaj aż pojawi się Godzio lub ICSP, są na bieżąco z tym materiałem.
Może zacznij rozpisywać:
a2=2a1−1
a3=2a1+1
a3−a2=2
17 sie 21:55
Mila:
No i masz pomoc
Adamie, byłeś tu wcześniej na forum i masz nowy nick, czy zacząłeś tu teraz bywać?
Ładnie rozwiązujesz zadania
17 sie 22:01
Adam: a2n+1−a2n = 2
oczywiście dla n parzystych mamy
an+1 = 2 + an
17 sie 22:05
Metis: Gray?
17 sie 22:05
Jaszczureq: Dzięki wielkie, mi porzeba było rozwiązania przez funkcje tworzącą, ale już ogarniam to sobie.
Jeszcze raz thx za czas
17 sie 23:08