Rozkładanie wielomianów.
Yobo: Rozłóż wielomiany na czynniki.
x3+17x2−18=(x−1)(x2+18x+18) =(x−1)(x+9−3√7)(x+9+f3√7)
"(x+9−3√7)(x+9+f3√7)" czemu to się tak rozkłada? Jaki wzór na to?
b)
x4−3x3−6x2+6x+8
=(x+1)(x3−4x2−2x+8)
=(x+1)(x2(x−4)−2(x−4)
=(x+1)(x−4)(x−√2)(x+√2)
W odpowiedziach jest (2x−1)2(x+2)2
c)
x4+8x3+23x2+28x+12
d)
x3−7x+6= x3−x−6x+6= x(x2−1)−6(x−1)=x(x−1)(x+1)−6(x−1) =(x−1)(x+1)(x−6)
Wynik w odpowiedziach (x−1)(x+3)(x−2)
16 sie 17:48
Jerzy:
x2 + 18x + 18 = (x+9)2 − 63 = (x+9)2 − (√63)2 = (x+9 + √63)(x+9 − √63)
= ( x+ 9 + 3√7 )(x+9 − 3√7)
bo: a2 − b2 = (a + b)( a − b)
16 sie 17:59
5-latek: np a)
szukasz pierwiastkow wsrod dzielnkow wyrazu wolnego
zaczynamy13+17*1−18=0 juz na starcie mamy pietwstek
x=1
Teraz tw bezout i (x3+17x−18):(x−1) dziel to i rozkladaj dalej
16 sie 18:02
Eta:
a) w(1)= ...=0 to x= 1 jest pierwiastkiem
dzieląc (x
3+17x
2−18) : (x−1) = x
2+18x+18
to x
3+17x
2−18=(x−1)(x
2+18x+18)
x
2+18x+18 , Δ=252= 36*7 ,
√Δ= 6
√7
| | −18+6√7 | |
x1= |
| = −9+3√7 to x2= −9 −3√7 |
| | 2 | |
z postaci iloczynowe trójmianu
a(x−x
1)(x−x
2)
to x
2+18x+18= 1*(x+9−3
√7)(x+9+3
√7)
16 sie 18:02
5-latek: ma byc (x3+17x2−18):(x−1)
16 sie 18:03
Eta:
I pięknie
J 
( bez wiecznej delty
16 sie 18:05
Yobo: Nie no obliczenia są moje. Co do szukania pierwiastka to wiem.
16 sie 18:05
Eta:
To o co pytasz?
16 sie 18:06
5-latek: Witam

Delta wiecznie zywa jak Lenin
16 sie 18:06
Eta:
Witaj "małolatku"

Co to? o 1 rok odmłodniałeś?
16 sie 18:08
Yobo: "(x+9−3√7)(x+9+f3√7)" To mnie zadziwiło ale po prostu zapomniałem
W b) i d) źle mi wychodzi
.
w c) też coś źle robię
(x+1)(x3−7x2+16x+12)=
(x+1)x2(x−8)4(4x+3)
16 sie 18:10
5-latek: tak zrobilem
Eta bo myslalem ze na tym nicku nie zablokija mi dojascia do materialu (ale
tez

W b) albo zle przepisane albo nie popatrzyls nata odpowiedz
Jesli ma tak byc jak w odpowiedzi to zobacz ze juz przy x
4 jest zle bo dostaniesz 4x
4 (to
juz na starcie ze wzoru skroconego mnozia
16 sie 18:13
Eta:
w b) W(−2)≠0
więc sprawdź czy dobrze przepisałeś ten wielomian ?
16 sie 18:13
Eta:
Ja też mam zablokowane dojście do rozwiązań u
Jakuba
16 sie 18:14
Eta:
Za to pracujemy jak "murzyny"

( "murzyn zrobił swoje i może odejść"
16 sie 18:16
5-latek: Wiesz Eta ja mysle ze to chyba przez ta mature
Ale przeciez tak duzo osob jej przezciez niepiszse jak w maju
16 sie 18:16
5-latek: Zgadzam sie z Toba w 100%
To jest niepowazne ze strony Jakuba
16 sie 18:17
Yobo: A racja źle odpowiedź popatrzyłem.
Jest dobrze rozwiązane.
Ale c) i d) to już nie umiem.
Odpowiedź do c) (x+2)2(x+1)(x+3)
d) (x−1)(x+3)(x−2)
16 sie 18:19