ciągi
maciu: jak sie zabrac za zadania z ciagami typu
a1=7 r=3
znajdź ostatni wyraz mniejszy od 143,tak,żeby tego nie rozpisywać znam wzór
an=a1+(n−1)r
ale nie pojmuje jak on sie ma do tego
16 sie 17:04
Jerzy:
Prosto: an < 143 , czyli: 7 + (n −1)*3 < 143 i wyliczasz n
16 sie 17:08
Adam: a1+(n−1)r<143
7+(n−1)*3<143
(n−1)*3<136
n−1<45+U{1/3}
n−1≤45
n≤46
stąd najmniejszy wyraz to 46
16 sie 17:09
Omikron: an<143
a1+(n−1)r<143
7+(n−1)*3
16 sie 17:09
maciu: mam tak
7+(n−1)*3 <143
7+3n−3<143
4+3n<143
3n<139
n<46,33
16 sie 17:15
Jerzy:
no i dobrze .... jaka jest liczba naturalna, bezpośrednio mnejsza od 46,33 ?
16 sie 17:17
maciu: 46
16 sie 17:17
maciu: pojmuje juz
16 sie 17:18
Jerzy:
czyli liczysz wyraz a46
16 sie 17:19
maciu: a46=a1+45r
a46=7+45*3
a46= 7+135
a46=142
16 sie 17:21
Jerzy:
I to koniec zadania
16 sie 17:24