k
maciu:

jeżeli cos =2/5 to zazwyczaj tak mam to zaznaczać
16 sie 16:23
Jerzy:
cos ..czego ?
16 sie 16:25
Benny:

Nie zawsze tak będzie, bezpieczniej tak:
16 sie 16:25
maciu: źle mnie zrozumieliśćie,wiem że 2/5 to stosunek boków ,nie długośći ,pytaje te zadaje w
kontekśćie zadań typu cos =2/5 oblicz tg z pitagorasa,chodzi mi o to czy zawsze jest tak że
2/5 licznik idzie na dół a mianownik na góre
16 sie 16:27
Jerzy:
poczytaj definicje funkcji trygonometrycznych w trójkącie prostokątnym
16 sie 16:28
maciu: znam definicje dobrze
16 sie 16:30
Jerzy:
to co zadajesz głupie pytanie ... cosinus to stosunek przyprostokątnej, do
przeciwprostokatnej,
jaki licznik idzie na dół, a mianownik do góry ?
16 sie 16:32
Dziadek Mróz:
a
2 + (2x)
2 = (5x)
2
a
2 = 25x
2 − 4x
2
a
2 = 21x
2
a =
√21x2 =
√21x
16 sie 17:35