16 sie 15:50
Jerzy:
Napisz treść
16 sie 15:55
maciu: f lin okreslona wzorem f(x)=2x+b ma takie samo m,zer jakie ma funkcja liniowa g(X)=−3x+4
wynika stad ze
a)b=4 b) b=−3/2 c) b=−8/3 d) b=4/3
16 sie 16:00
maciu: jak sie za to zabrac,krok po kroku
16 sie 16:01
maciu: zacznijmy od tego,że ja nic nie rozumiem z tego
16 sie 16:01
Jerzy:
Najpierw oblicz m.z. funkcji g(x)
16 sie 16:02
maciu: ok
16 sie 16:03
Benny: Mamy funkcje liniową f(x)=ax+b. Miejsce zerowe funkcji oznacza dla jakiego iksa funkcja
przyjmuje wartość 0 tj. f(x)=0. Wynika z tego, że musimy rozwiązać równość:
| | −b | |
ax+b=0 ⇒ax=−b, a≠0 ⇒x= |
| |
| | a | |
Miejsce zerowe funkcji g(x)=−3x+4
Wiemy, że obie funkcje mają to samo miejsce zerowe.
| | 4 | |
2x+b=0, ale wiemy, że dla x= |
| zachodzi równość, więc wstawiamy |
| | 3 | |
16 sie 16:06
maciu: a jakby było obliczyc mz
f(x) = 6x+10
to tak
6x+10=0
6x=−10
x= 10/6?
16 sie 16:10
Benny: Zgubiłeś na końcu minusa.
16 sie 16:10
Jerzy:
a co ze znakiem ?
16 sie 16:10
maciu: No z minusem oczywiscie
16 sie 16:16