Rozklad wielomianów na czynniki.
olofx: Witam.
Mam jeden problem a mianowicie:
Tresc zadania wyglada nastepujaco:
Rozloz wielomian w na czynniki
a) w(x)= 2
3 + 4x
2 + 2x=
i teraz wiem ze musze przed nawias wystawic:2x(x
2 + 2x
2 + 1) = ale wlasnie po tym "="
nie wiem co dalej robić

czy ktos by mi to mogl wytlumaczyc?
Z gory dziekuje.
16 sie 15:31
Jerzy:
... = 2x(x2 + 2x +1) = 2x( x +1 )2
16 sie 15:33
Dziadek Mróz:
A jak nie wiesz dlaczego tak
Jerzy sprowadził to licz Deltą:
x
2 + 2x + 1 = 0
Δ = b
2 − 4ac = 4 − 4 = 0
x
2 + 2x + 1 = (x − x
0)
2 = (x − (−1))
2 = (x + 1)
2
16 sie 15:45
olofx: @Dziadek Mróz
Dziękuje za pomoc ale czy jest mozliwosc jasniej wyjasnienia tej linijki?:
x2 + 2x + 1 = (x − x0)2 = (x − (−1))2 = (x + 1)2
16 sie 16:18
Jerzy:
Jeśli Δ = 0 , to trójmian można zapisać: (x−x0)2 , a tutaj masz: x0 = −1
16 sie 16:19
olofx: ehh nic nie rozumiem.. dałby rade jakoś bardziej na "chłopski rozum"?
16 sie 16:50
Jerzy:
postać iloczynowa trójmianu: y = a(x − x1)(x − x2) , gdzie : x1 i x2 to jego miejsca
zerowe
Jeśli Δ = 0 , to mamy tzw. pierwiatek podwójny , więc: y = a(x − x0)(x − x0) = a(x − x0)2
w tym przykładzie: a = 1 i x0 = −1 , czyli: y = 1*(x − (−1))2 = ( x + 1)2
16 sie 16:54
16 sie 16:58
Jolanta: x
2+2x+1=0 to równanie kwadratowe to trójmian kwadratowy
Równanie kwadratowe
może mieć dwa rozwiązania jeżeli Δ>0 czyli dwa różne x (pierwiastki)
brak rozwiązan jeżeli Δ<0 nie istnieje x dla,którego wynik wynosi zero
jedno rozwiązanie jeżeli Δ=0 wtedy jest to pierwiastek(x
0) podwójny
Δ=b
2−4ac=2
2−4*1*1=0
liczba−1 jest pierwiastkiem podwójnym
Równanie kwadratowe można zapisać w takiej postaci,gdzie widać pierwiastki jest to postać
iloczynowa
wzór y=a(x−x
1)*(x−x
2)
w tym przypadku nie ma dwóch x (x
1,x
2) jest jeden x (x
0=−1)
a=2 czyli mamy 2(x+1)(x+1)
16 sie 22:44