matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Środek masy krzywej
katakama:
Proszę o pomoc
Znaleźć współrzędną x środka masy jednorodnej krzywej będącej wykresem funkcji [0,ln5] ∍ x →y(x) = coshx ∊ R
16 sie 15:11
katakama:
Pomoże ktoś? :<
17 sie 18:45
g:
∫ x*(1+y'(x)) dx
x
0
=
∫ (1+y'(x)) dx
∫ y(x)*(1+y'(x)) dx
y
0
=
∫ (1+y'(x)) dx
Wszystkie całki od 0 do ln5. y'(x) = sinh(x)
19 sie 23:26