Uprość i oblicz
Młody : Uprość i oblicz
√27+6√3
√20+√45−√320
√48−√147+√108
√12+√48−√108
(12√50−8√200+7√450): √10
16 sie 14:42
dero2005:
√27 + 6√3 = 3√3 + 6√3 = 9√3
16 sie 14:52
dero2005:
√20 + √45 −√320 = 2√5 + 3√5 − 8√5 = −3√5
16 sie 14:57
Eta:
Maciu głupoty tu napisałeś!
16 sie 15:06
Eta:
3/ √48= √16*3= 4√3 , √147= √49*3= 7√3 , √108= √36*3= 6√3
to............ = 4√3−7√3+6√3= 3√3
4/ √12= √4*3= 2√3
i podobnie jak w 3/
dokończ
5/ √50= √5*√10 , √200= √10*√20 = √10*2√5 , √450= √10*√45= √10*3√5
wstawiamy i dzielimy przez √10
otrzymując:
12√5 −8*2√5 +7*3√5= 12√5−16√5+21√5 = +17√5
16 sie 15:22