pochodne drugiego rzędu
talala: mam równanie:
| | −1 | |
Czy mogę skrócić górę przez dół? Zostałoby |
| |
| | x2 − 9 | |
i wtedy
16 sie 13:30
Jerzy:
Nie możesz , bo się nie skraca.
16 sie 13:31
talala: fakt. dziękuje
16 sie 13:33
ICSP: źle policzona pochodna.
16 sie 14:15
Jerzy:
A to już inna sprawa
16 sie 14:20
ICSP: Mila
| | −(x2 + 9) | |
f'(x) = |
| . |
| | (x2 − 9)2 | |
We wzore na pochodną ilorazu funkcji zamiast − postawiłaś + stąd bład.
16 sie 21:33
Mila:
Dziękuję.
16 sie 21:50
Mariusz:
| x | | 1 | (x+3)+(x−3) | |
| = |
|
| |
| x2−9 | | 2 | (x−3)(x+3) | |
| x | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| + |
| ) |
| x2−9 | | 2 | | x−3 | | x+3 | |
| | n! | | 1 | | 1 | |
f(n)(x)= |
| ( |
| + |
| ) |
| | 2 | | (x−3)n+1 | | (x+3)n+1 | |
17 sie 08:04
Mariusz:
Brakuje jeszcze jednego czynnika
| | (−1)nn! | | 1 | | 1 | |
f(n)= |
| ( |
| + |
| ) |
| | 2 | | (x−3)n+1 | | (x+3)n+1 | |
17 sie 08:11
Mariusz:
| | | | p | | p2 | | p2 | | (x+ |
| )2+(q− |
| )−(q− |
| ) | | | 2 | | 4 | | 4 | |
| |
2k |
| ) |
| | | |
| | p2 | | p | | p | | 2ka(q− |
| )−2k(b−a |
| )(x+ |
| ) | | | 4 | | 2 | | 2 | |
| |
| |
| |
| | (1−2k)a | | (ap−2b)x+2aq−bp | |
= |
| +k |
| |
| | (x2+px+q)k | | (x2+px+q)k+1 | |
18 sie 06:01