znowu ja ;)
historyk: witam sory , że tak męczę ,ale zależy mi ,abym zdała poprawkę
jest taka nierównośc kwadratowa ;
a) −x2+2x+8≥0 .
wyszła mi delta 36 x1=4 x2=−2 i ramiona w dół a w odpowiedzi były ramiona do góry , bo ktoś
przekształcił żebny wyszło x
2 dodatnie czy można tak a nawet czy trzeba

pierwszy raz się z
takim czymś spotkałam zawsze jak było minus to były ramiona w dół nie przekształacałam nigdy
by było inaczej why

/?
16 sie 13:26
Jerzy:
−x2 + 2x + 8 ≥ 0 ⇔ x2 − 2x − 8 ≤ 0
po pomnożeniu obu stron przez : −1 zmieniamy znak nierówności
16 sie 13:28
historyk: a trzeba tak ? jak jest minus to czy nie może byc po prostu minus
16 sie 13:29
5-latek: mozna ,ale nie musisz rob tak jak umiesz
16 sie 13:30
Jerzy:
nie trzeba ...
policz Δ = ?
16 sie 13:30
historyk: −x2 +2x+8 ≥0
a=−1 b=2 c=8
Δ=22−4 *(−1) *8
Δ=4+32
Δ=36 pierwiastek =6
16 sie 13:32
Jerzy:
teraz miejsca zerowe
16 sie 13:33
historyk: x1=4 x2=−2
16 sie 13:33
Jerzy:
teraz szkic
16 sie 13:35
historyk:
16 sie 13:38
historyk: nie za bardzo umiem tu rysowac
16 sie 13:38
16 sie 13:38
historyk: tak czy inaczej x∊(−∞ ,−2> u <4 +∞)
16 sie 13:39
maciu: słuchaj historyk,nie zawracaj panu Jerzemu głowy takimi banałami

w linku masz podane jak
rozwiązywać WSZYSTKIE nierównośći
16 sie 13:39
historyk: dobrze
16 sie 13:40
Jerzy:
Szkic dobry ... dla jakich x ten trójmian przyjmuje wartośi nieujemne ?
16 sie 13:42
historyk: trójmian ?
16 sie 13:43
Jerzy:
po lewej stronie nierówności masz trójmian kwdratowy: −x2 + 2x + 8
16 sie 13:44
historyk: x1=4
16 sie 13:44
Jerzy:

Tutaj masz wykres pewnej funkcji liniowej....dla jakich x przyjmuje wartości dodatnie ?
16 sie 13:47
historyk: dla 0
16 sie 13:48
Jerzy:
dla x = 0 y = 3
nie .... to jest cały przedział ...wskaż jaki ?
16 sie 13:50
historyk: nie wiem czy to dobrze (−∞ 0> <3 +∞) ja tylko pytałam czy może byc tak ja to zrobiłam x1 x2
określiłam przedział tylko tam były inacej ramiona w górę wiem bo pomnożono skoro nie musze
tak robic czy moje zadanie jest dobrze tylko o to pytam
16 sie 13:53
Jerzy:
To może tak ... na Twoim szkicu, dla jakich x wykres leży nad osią OX ?
16 sie 13:54
maciu: dałem ci linka,naprawde świetnie ten gość tłumaczy weź kartke dużą,i rozwiązuj z tym filmem
rysuj i zrozumiesz
16 sie 13:55
historyk: −2 4
16 sie 13:57
historyk: maciu do mnie cały rok mówili w szkole na lekcji co nic nie dało bo nie tłumaczno dobrze filmik
mi nie pomoże mówie ci już próbowałam
16 sie 13:58
maciu: ogladalas to,ja mialem tak samo,i w sykole i inne filmz nic,ale akurat ten tak ,sproboj
naprawde jesli nie ogladalas tego
16 sie 13:59
Jerzy:
Ten trójmian przyjmuje wartości nieujemne ( ≥ 0 ) dla: x ∊ <−2,4> ... i koniec zadania
16 sie 14:00
historyk: dobrze , więc oglądne go chce zrozumiec te nierównosci na tyle ze jak bedzie jakas na maturze
to bede wiedziała jak sie za nią zabrac a nawet co wypadałoby zrobic rozwiazac ja na dodatek
prawidłowo bo liczy sie kazdy punkt a uczyc sie 1 rok matematyki nie usmiecha mi sie ....
16 sie 14:01
historyk: Jerzy bardzo bardzo dziękuje Ci
16 sie 14:02