Zadanie
Makaz: Oblicz pole trójkąta A(−2,1) B(3,6) C(2,−1)
Liczyłam i wszystko było dobrze dopóki z Pola trójkąta nie wyszło mi P = √5(√√5 + 5√2)....
15 sie 22:01
6latek : Z jakiego wzoru liczylas ?
15 sie 22:05
15 sie 22:06
yht:
Będzie ci łatwiej jeśli zastosujesz wzór na pole trójkąta o danych wierzchołkach A=(x
A, y
A),
B=(x
B, y
B), C=(x
C, y
C)
(ten wzór jest w tablicach maturalnych w dziale Geometria analityczna):
| | 1 | |
P = | |
| *(xB−xA)(yC−yA)−(yB−yA)(xC−xA)| |
| | 2 | |
15 sie 22:06
Makaz: Kurcze a ja to bez sensu z rysunku liczyłam. Dzięki ^^ Ale nadal zastanawia mnie gdzie zrobiłam
błąd
15 sie 22:09
yht:
wystarczy minusa pomylić we wzorze na długość któregoś odcinka... i już głupoty wychodzą
15 sie 22:10
Saizou :
| | 1 | | 1 | |
PABC=5*7− |
| (2*4+1*7+5*5)=35− |
| (8+7+25)=35−20=15 |
| | 2 | | 2 | |
15 sie 22:12
Makaz: Saizou z jakiego to wzoru?
15 sie 22:20
Saizou :
po prosty ze wzoru na pole prostokąta i pole trójkąta

liczysz pole "dużego" czerwonego prostokąta i odejmujesz 3 pola trójkąta
15 sie 22:21
6latek : nalezy tez zauwazyc ze te 3 czerwone trojkaty to trojkaty prostokatne i dlatego mozna sobie tak
ladnie odjac
15 sie 22:23
Makaz: Rzeczywiście! oki dziękuje
15 sie 22:24